" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης...



Την έναρξη της στρατιωτικής δράσης κατά της Λιβύης ανακοίνωσε ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, μετά την έκτακτη διεθνή σύνοδο στο Παρίσι.
Ο ίδιος είπε ότι συμμαχικά πολεμικά αεροσκάφη ήδη παρεμποδίζουν τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη.
Ο Σαρκοζί είπε ότι... ο Καντάφι αγνόησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας και ότι «είναι καθήκον να στηρίξουμε τον αραβικό λαό».

Πρέπει να δράσουμε- είπε- σε συνεργασία με τα αραβικά κράτη για να τερματίσουμε την «δολοφονική παράνοια» στη Λιβύη.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Καντάφι μπορεί να έχει κατάπαυση του πυρός οποιαδήποτε στιγμή αφού όμως τερματιστεί η βία.

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι ενωμένες στο ότι η βία στη Λιβύη πρέπει να τερματιστεί, αλλά επιβεβαίωσε ότι η χώρα της δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Καντάφι.

Τονίζεται ότι το Βερολίνο απείχε από την ψηφοφορία της Πέμπτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που έδωσε το "πράσινο φως" για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Λιβύη.

Ωστόσο, η Μέρκελ τόνισε ότι η κυβέρνησή της παραχώρησε γερμανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS για να αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αντικαθιστώντας τα αμερικανικά που θα αναλάβουν την ίδια δράση στη Λιβύη.

Διεθνείς διαβουλεύσεις πριν την απόφαση

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, συναντήθηκαν αρχικά οι τρεις τους. Στη συνέχεια συναντήθηκαν μαζί με τους άραβες ηγέτες, με τον εκπρόσωπο της Αφρικανικής Ένωσης, εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επικεφαλής ευρωπαϊκών χωρών για να προετοιμάσουν το σχέδιο δράσης με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγές που πρόσκεινται στις συνομιλίες στο Παρίσι ανακοίνωσαν πριν τη σύσκεψη ότι η στρατιωτική επέμβαση μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μετά τη λήξη της έκτακτης διεθνούς συνόδου, με τη Γαλλία, τη Βρετανία και τον Καναδά να μετέχουν στην πρώτη φάση τους και τις ΗΠΑ και τις αραβικές χώρες στη δεύτερη φάση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Καναδά δήλωσε ότι συμφωνεί με την ιδέα της ανάληψης άμεσης στρατιωτικής δράσης κατά της Λιβύης, αλλά χρειάζεται δύο ημέρες για να προετοιμάσει τα μαχητικά του αεροσκάφη για μία επιχείρηση.

Νωρίτερα συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν για τον τρόπο συμμετοχής της 28μελούς Συμμαχίας στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αλλά δεν έλαβαν κάποια απόφαση.

«Οι διεθνείς δυνάμεις δεν έχουν το δικαίωμα να επέμβουν στη Λιβύη και θα μετανιώσουν εάν αναμιχθούν στις εσωτερικές της υποθέσεις», διεμήνυσε ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι στους ηγέτες της Δύσης, λίγο πριν την έναρξη της κρίσιμης συνόδου Κορυφής στο Παρίσι.

«Είναι άδικο, αυτή είναι καθαρή επίθεση» αναφέρει ο Καντάφι σε επιστολή του προς τη Γαλλία, τη Βρετανία και τον ΟΗΕ, ενώ σε χωριστή επιστολή του προς τις ΗΠΑ τονίζει ότι «ο ίδιος και ο λαός του είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπερασπιστούν τη χώρα τους».

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις