" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ξυπνητήρι από τα ΜΜΕ


Πώς θα μπορούσαμε άραγε να αναπαραστήσουμε καλλιτεχνικά την παθητικότητα του σύγχρονου ανθρώπου, κλεισμένου στο διαμέρισμά του, όπου με την συνεχή επήρεια της τηλεόρασης οδηγείται χωρίς να το ξέρει, σιγά σιγά και ύπουλα, σε απομόνωση από τους συνανθρώπους, του αλλά και  τον ίδιο; Στη Θήβα ξεπήδησε μια ιδιαίτερη πολιτιστική και ταυτόχρονα ακτιβιστική ομάδα, το «ΞΥΠΝΗΤΗΡΙ», που έθεσε ως στόχο την ευρύτερη κοινωνική αφύπνιση ξεκινώντας από την ιστορική Θήβα, τη πόλη του Ησίοδου, του Πίνδαρου, του Επαμεινώνδα.
Μια πόλη με τέτοιο παρελθόν που όμως φαίνεται ότι πολιτιστικά «κοιμάται», όπως οι περισσότερες άλλωστε. Το ΞΥΠΝΗΤΗΡΙ θα στήσει στη πλατεία της Θήβας, το Σάββατο 19 Μαρτίου, ένα έργο τέχνης που πραγματώνεται με λαϊκή συμμετοχή, μια δράση-έκφραση με κοινωνικό χαρακτήρα. «Ξυπνητήρι από τα ΜΜΕ» είναι ο τίτλος της πρωτότυπης αυτής δημιουργίας: Ένας χώρος - εγκατάσταση 20 m2, μια πρόχειρη προκάτ κατασκευή, που «σατιρίζει» ουσιαστικά ένα ανθρώπινο «ενυδρείο» περιορισμένο σε έναν ατομικό και κλειστό χωροχρόνο, ένας θάλαμος παραγωγής εργατών-υπαλλήλων. Τροφή αυτού του χώρου ένα κουτί που λάμπει, που ορίζει τα τοπία του εφικτού, που κανονίζει τις επιθυμίες, που θεμελιώνει τις στάσεις, που δημιουργεί την ψευδαίσθηση της ζωής. Η εφεύρεση του αιώνα που κατάφερε να μετριέται η απόλαυση της ζωής με τις ίντσες της διαγωνίου της, η τηλεόραση.
Πρόκειται για ένα ελληνικό  συλλογικό έργο του 21ου αιώνα ανάλογο με αυτό του Γερμανού Μούνχ την αυγή του 20ου. Την δράση επιμελείται ο εικαστικός Κωνσταντίνος Αγγέλου σε συνεργασία με τον Δημήτρη Δήμου και υποστηρίζεται από τα μέλη της ομάδας «ΞΥΠΝΗΤΗΡΙ». Ο Καναδός φιλόσοφος Herbert Marshall McLuhan έχει μιλήσει για την υπόγεια δράση της τηλεόρασης εδώ και 50 χρόνια όπου η κατάχρηση του μέσου πέρα από την τεχνική του μηνύματος, διαμορφώνει από μόνη της τις αντιληπτικές μας δομές. Αναφέρεται σε μια μονόδρομη ένταση, επιθετική και εξουθενωτική, που καλλιεργεί την συναισθηματική, νοητική και σωματική παθητικότητα, εντυπώνοντάς μας ταυτόχρονα ένα σύνολο προτύπων δράσης. Στο κοινωνικό αυτό έργο ο άνθρωπος κάτω από την δύναμη του μέσου μεταμορφώνεται σε ανθρώπινη μάσκα. Καταδεικνύεται έτσι ένας νέος κοινωνικός ακτιβισμός απέναντι σε έναν  πιο βαθύ και πιο καταχθόνιο εχθρό, μια βασική αιτία της σύγχρονης νεοελληνικής μας παρακμής μέσα από την ασυδοσία των ιδιωτικών πλέον ΜΜΕ τις τελευταίες δυόμισι δεκαετίες στην Ελλάδα.

protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις