Τέλος ακόμα και στις λιγοστές φοροαπαλλαγές -κοινωνικού χαρακτήρα στην πλειοψηφία τους- που απέμειναν στο φορολογικό μας σύστημα, θέλει να βάλει η κυβέρνηση. Το σχέδιο αυτό, για να γεμίσει τα κρατικά ταμεία, προανήγγειλε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε Φορολογικό Συνέδριο, που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.
Ο υπουργός προανήγγειλε αναθεώρηση όσων φοροαπαλλαγών δεν δικαιολογούνται για αναπτυξιακούς ή κοινωνικούς σκοπούς, ενώ αναφέρθηκε και στην κατάργηση και των φόρων «υπέρ τρίτων», για να μην επιβαρύνουν την αγορά ορισμένοι κλάδοι και επαγγέλματα.
Υπό εξέταση είναι έτσι, για τα εισοδήματα που αποκτώνται από φέτος, οι εκπτώσεις φόρου για δαπάνες που αφορούν: δίδακτρα, νοσήλια, ενοίκια, εγκατάσταση φυσικού αέριου, ασφαλιστικές εισφορές, αλλά μόνο για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ.
Στην ουσία, το υπουργείο σκέπτεται να καταργήσει όλες τις φοροαπαλλαγές για όσους δηλώνουν υψηλότερα εισοδήματα. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 75.000 κερδίζουν με τις φοροαπαλλαγές πάνω από 4.000 ευρώ, ενώ οι φοροαπαλλαγές που έχουν τα χαμηλά εισοδήματα έως 20.000 ευρώ είναι μόλις 600 ευρώ κατά μέσο όρο.
Για τους φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα, πιθανώς να διατηρηθούν μόνο οι φοροαπαλλαγές για τα ασφάλιστρα και για τους τόκους στεγαστικών δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου