" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Στέλεχος της Siemens (1987-1999) επικεφαλής της εταιρίας "Επενδύστε στην Ελλάδα". Πως θάφτηκε το πόρισμα και η Προανακριτική!

http://www.antinews.gr/2011/03/18/91643/

Έχουν περάσει δύο μήνες απότο πέρας των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο της Siemens, στην οποία ουδέποτε εκλήθησαν να καταθέσουν πρόσωπα που θα έπρεπε να έχουν κληθεί.
Όπως πρώην πρωθυπουργοί, πρώην ταμίες κομμάτων που την περίοδο εκείνη είχαν χρηστεί και διοικητές σημαντικότατων οργανισμών, ή διευθυντές προμηθειών αυτών. Υπάρχει λοιπόν, μία ύποπτη και εξοργιστική σιωπή για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, την οποία είχε προαναγγείλει πανηγυρικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τον περασμένο Ιανουάριο. Και άκρα του τάφου σιωπή από πρώην λαλίστατους βουλευτές, όλων των κομμάτων.
Την  περασμένη εβδομάδα πληροφορηθήκαμε επίσης από τον ημερήσιο τύπο, πως ο Υπουργός Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ, κ. Χάρης Παμπούκης, ταξίδεψε στην Γερμανία και επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Siemens Α.Ε.
Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ μετέδωσαν ως εξής την είδηση: “Οι εκκρεμότητες στις σχέσεις του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens, οι οποίες αφορούν τόσο τις υποθέσεις διαφθοράς που βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση, όσο και τις συμβάσεις που «τρέχουν», αλλά καθυστερούν με αποτέλεσμα να καθυστερεί αντίστοιχα η παράδοση έργων όπως π.χ. η γραμμή του μετρό προς το Ελληνικό, συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή στη Γερμανία ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης με τον αντιπρόεδρο της γερμανικής εταιρίας κ. Πέτερ Σολμσέν…Η συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Siemens έγινε σε συνέχεια των επιστολών που έχει ανταλλάξει ο κ. Παμπούκης με τη διοίκηση της εταιρίας, τόσο της μητρικής όσο και του ελληνικής θυγατρικής. Με τις επιστολές αυτές ο υπουργός Επικρατείας έθεσε ζήτημα αποζημίωσης του Δημοσίου από την εταιρία, ζήτησε τη συνδρομή της για την ολοκλήρωση των ερευνών και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων για παράβαση των κανόνων του ανταγωνισμού ή του καθήκοντος διαφάνειας.

Εμείς ρωτάμε ευθέως, λοιπόν:  Σκοπός του ταξιδιού ήταν η ανάγκη ευρέσεως ενός εξωδικαστικού συμβιβασμού; Δηλαδή με λίγα λόγια θέλουν να ξεχάσουμε όλα όσα συνέβησαν με το μεγάλο σκάνδαλο της πολυεθνικής εταιρίας και η τακτοποίηση της υπόθεσης να γίνει με συμψηφισμό συμβολικού ποσού, όπως έγινε και στην περίπτωση της Νιγηρίας;
Μετά τα παραπάνω εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τους λόγους για τους οποίους  ο κ. Παμπούκης και η κυβέρνησή του επέλεξαν ως πρόεδρο της νεοσυσταθείσας εταιρείας “Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε”, τον κ. Αριστομένη Συγγρό, ο οποίος διετέλεσε στέλεχος της Siemens Hellas από το 1987-1999. Όπως πληροφορούμεθα, μία εκ των θέσεων που είχε στην πολυεθνική εταιρεία, ήταν του υπευθύνου θεμάτων ελέγχου και εσωτερικής νομιμότητας.
Επίσης, ο κ. Συγγρός διετέλεσε και στέλεχος του κόμματος των Ταύρων του κ. Μάνου, από την ίδρυσή του. Θυμόμαστε επίσης πως ο κ. Μάνος ως Υπουργός Οικονομικών είχε αποφασίσει να πουλήσει τον Ο.Τ.Ε. έναντι πινακίου φακής.
Μήπως λοιπόν μετά την επιστολή που έστειλε προ μηνών ο κ. Παμπούκης προς την εταιρεία Siemens και το ταξίδι του στην Γερμανία, ανοίγει νέους ορίζοντες εργασιών με την πολυεθνική εταιρεία για να ευχαριστήσει ταυτόχρονα και την κ. Μέρκελ;
Εδώ θα πρέπει να θυμηθούμε και τις δηλώσεις του κ. Παμπούκη στις 26/01/2011, “η νέα διοίκηση της πολυεθνικής εταιρείας περιλαμβάνει ανθρώπους που είναι αγλάισμα της Γερμανικής ελίτ”, προετοιμάζοντας προφανώς το έδαφος της νέας συνεργασίας…
Από την άλλη πλευρά πληροφορούμεθα πως η νεοσυσταθείσα εταιρεία υπό την προεδρία του κ. Συγγρού, έκανε την πρώτη εισήγηση για την πώληση φιλέτων του Ελληνικού Δημοσίου.
To βιογραφικό του
Με σπουδές σε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Γερμανία, ο Άρις Συγγρός εργάστηκε στη SIEMENS την περίοδο 1987-1999 κατά τη διάρκεια της οποίας τοποθετήθηκε σε διευθυντικές θέσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου (Ελλάδα, Γερμανία, Ουγγαρία, Βιετνάμ). Υπήρξε αντιπρόσωπος της εταιρείας στο Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βιομηχανικών Προϊόντων από το 1991 έως το 1995.  Ως εξειδικευμένος εμπειρογνώμονας της Κεντρικής Υπηρεσίας Οργάνωσης και Συμβούλων της SIEMENS ανέλαβε την επίλυση προβλημάτων σε πολλά καίρια projects της εταιρείας σε διάφορες χώρες (Πορτογαλία, Σουηδία, κ.ά). Ανέλαβε Διευθυντής Οργάνωσης της πρώτης θυγατρικής εταιρείας στην Ανατολική Ευρώπη (Ουγγαρία) με αντικείμενο την εισαγωγή συστημάτων διοίκησης και ελέγχου διαδικασιών σύμφωνα με τα πρότυπα της μητρικής εταιρείας. Επίσης διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του τομέα τηλεπικοινωνιών της εταιρείας στο Βιετνάμ.
Από το 2000 έως το 2003 δραστηριοποιήθηκε ως Σύμβουλος Διοίκησης σε θέματα στρατηγικής και επικοινωνίας με ειδικότητα την ανάλυση και επίλυση προβλημάτων και κρίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από το 2003 έως το 2005 διετέλεσε Διευθυντής Λειτουργικού Σχεδιασμού στην ΟΕΟΑ «Αθήνα 2004» με αντικείμενο το σχεδιασμό της επιχειρησιακής λειτουργίας του Διεθνούς Τηλεπικοινωνιακού Κέντρου, του οποίου ανέλαβε και τη διοίκηση κατά τη διάρκεια των Αγώνων.
Από το 2005 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της παγκόσμιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς» (Transparency International-Greece) καθιστώντας την μία από τις πιο δραστήριες ΜΚΟ με σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις διεθνώς. Κορύφωση αυτής της δραστηριότητας ήταν η διοργάνωση στην Αθήνα της 13ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης κατά της Διαφθοράς. Διατηρεί ενεργό παρουσία σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και  σήμερα είναι μέλος της ευρείας συντονιστικής επιτροπής της «Καμπάνια των ΜΚΟ για το Σύνταγμα». Ως εμπειρογνώμονας σε θέματα διαφάνειας έχει συνεργασθεί και με το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλες Ομοσπονδιακές και Πολιτειακές Αρχές των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της διαφθοράς, και διετέλεσε εκπρόσωπος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (Παράρτημα Ελλάδος) στην Επιτροπή Διαφάνειας του ΔΕΕ στο Παρίσι.
Έχει ενεργό συμμετοχή σε επαγγελματικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Είναι μέλος πολλών επαγγελματικών συνδέσμων. Σήμερα είναι μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του «Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος» και του «Συνδέσμου ΑΕ & ΕΠΕ». Ομιλεί και γράφει Αγγλικά και Γερμανικά.
Έχει δύο κόρες την Αλεξάνδρα- Όλγα και την Μάρα-Σοφία 14 και 12 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις