Ο διεθνής οργανισμός αναφέρει, πως η χώρα μας θα περάσει από το χειρότερο σημείο της κρίσης, το δεύτερο εξάμηνο του 2001.
Στην ακριβώς προηγούμενη έκθεση, που δημοσιεύτηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο, το ίδιο σημείο τοποθετούνταν χρονικώς "μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011".
Το ΔΝΤ εκτιμά, συγχρόνως, ότι η ελληνική οικονομία υφίσταται τις επιπτώσεις ενός σαφώς υπερτιμημένου σε σχέση με τις δυνατότητές της ευρώ.
Παραμένει ίδια η πρόβλεψη για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας εφέτος, δεδομένου ότι προβλέπει συρρίκνωση 3% του ελληνικού ΑΕΠ εφέτος κι υπογραμμίζεται στην έκθεσή του ότι πρόκειται για μία επίδοση, που η Ελλάδα μπορεί να την πετύχει.
Το ΔΝΤ ζητά
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι απαιτούνται ακόμη μείζονες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και οικονομική ανάπτυξη. Επιπροσθέτως κάνει αναφορά στις δεσμεύσεις της Ελλάδας για το οικονομικό πρόγραμμα 2012-2015 και το πρόγραμμα πώλησης δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ.ευρώ
Φοβάται έκρηξη των spread
Επιπλέον το ΔΝΤ φοβάται «έκρηξη» των spread, στην περίπτωση που οι αγορές δεν πειστούν για την αποτελεσματικότητα της λύσης που προωθεί η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμούς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης, με αποτέλεσμα, εάν ενταθούν οι αμφιβολίες των αγορών για την ελληνική απάντηση στην κρίση χρέους.
Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές το 2011, λόγω του προγράμματος δανεισμού, ο κίνδυνος μετάδοσης της διεύρυνσης των spread θα είχε επιπτώσεις στη ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, συμπληρώνει, θα οδηγούσε τις προσπάθειες τόνωσης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και των επενδύσεων σε αποτυχία.
newsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου