" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ: Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης του υπουργείου Οικονομικών για το καλοκαίρι

Το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης ώστε να μην κηρύξει το Δημόσιο στάση πληρωμών μέσα στο καλοκαίρι. 
 
Άδεια τα ταμεία, κατέρρευσαν τα έσοδα.

Στόχος του σχεδίου, που είδε το φως της δημοσιότητας στη
«Ναυτεμπορική», είναι να υπάρχουν ταμιακά διαθέσιμα μέχρι και την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, που προσδιορίζεται περί τα τέλη Ιουλίου.
 
Το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης εκπονείται με βάση τρία αρνητικά δεδομένα. 
 
Την εξάντληση των ταμιακών διαθεσίμων μέχρι και το τέλος του Ιουνίου, 
 
την - καταγεγραμμένη πλέον- μεγάλη υστέρηση των εσόδων 
 
και την καθυστέρηση εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου η οποία θα εξαρτηθεί και από τις διαπραγματεύσεις που θα πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση.
 
- Σε πρώτη φάση το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει δύο βασικά σενάρια για τη διατήρηση μιας ελάχιστης ρευστότητας στα Ταμεία του δημοσίου. 
 
Το πρώτο θέλει το δανεισμό ποσού ύψους 2-3 δισ. ευρώ από τα χρήματα που έχει διαθέσιμα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (TXΣ) και προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
 
Το εναλλακτικό σενάριο είναι η αύξηση του όγκου των εντόκων γραμματίων που εκδίδει δύο φορές το μήνα το ελληνικό Δημόσιο. 
 
Η λύση αυτή βασίζεται στο ότι τις επόμενες μέρες το πρώτο σκέλος της ανακεφαλαιοποίησης των εμπορικών τραπεζών θα έχει ολοκληρωθεί και πλέον θα είναι πιο ικανές να δανείζουν (μέσω των εντόκων) το ελληνικό δημόσιο για ένα μικρό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της οικονομίας από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης.
 
Άδειο το ταμείο, μεγάλη μείωση στα έσοδα
 
Ήδη τα ταμιακά διαθέσιμα του Δημοσίου υποφέρουν από την περικοπή κατά 1 δισ. ευρώ της δόσης της 11ης Μαΐου. Ως γνωστό από τα αρχικά 5,2 δισ. ευρώ εγκρίθηκαν μόνο τα 4,2 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους και περικόπηκαν τα χρήματα που προορίζονταν για να καλύψουν το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού δηλαδή μισθούς συντάξεις και επιχορηγήσεις.
 
Η υστέρηση των εσόδων αυξάνει ακόμη περισσότερο το δημόσιο έλλειμμα και κατά συνέπεια δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες δανεισμού. 
 
Η αρχική εκτίμηση για υστέρηση κοντά στο 25% το Μάιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2011 αναθεωρείται και πλέον η εκτίμηση είναι η υστέρηση μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 30% για το Μάιο.
 
 Οι απώλειες αφορούν όχι μόνο το φόρο εισοδήματος, αλλά και κυρίως τον ΦΠΑ, ο οποίος, σύμφωνα με εκτιμήσεις έχεις υστέρηση πάνω από 20%.
 
Σε ό,τι αφορά τον Ιούνιο υπάρχει παρόμοια πρόβλεψη για την πορεία των εσόδων δεδομένου ότι οι εκλογές γίνονται στα μέσα του επόμενου μήνα και κατά συνέπεια δεν υπάρχει καμία σοβαρή προσδοκία ανάκαμψης. 
 
Πολύ περισσότερο αφού το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει παράταση και στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η οποία λήγει την Παρασκευή 15/6 δηλαδή πριν τις εκλογές, αλλά και για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων η οποία λήγει στο τέλος Μαΐου.
 
 
 
 
 
 
 
 
http://permisospress.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις