" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

«Καταιγίδα» έξι έκτακτων φόρων και εισφορών μετά τις εκλογές


«Καταιγίδα» έξι έκτακτων φόρων και εισφορών θα χτυπήσει αμέσως μετά την εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, προκειμένου να καλυφθούν οι υστερήσεις στο σκέλος των εσόδων και να στηριχθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, στην οποία έχει εισέλθει η χώρα, έχει...
   ήδη αρνητικό αντίκτυπο στην ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, καθώς έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να εγείρονται ήδη ερωτηματικά για το κατά πόσο θα καταστεί εφικτό να καλυφθούν το επόμενο διάστημα οι αποκλίσεις.

Ηδη, άλλωστε, τα έσοδα του Μαΐου καταγράφουν υστέρηση που προσεγγίζει το 20%, αν και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στο τέλος του τρέχοντος μηνός αναμένεται η είσπραξη του ΦΠΑ που ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει τη «σανίδα σωτηρίας», αφού με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων μηνών αλλά και την εικόνα της αγοράς οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι αισιόδοξοι.

Το γεγονός πάντως ότι υπάρχει η «ασφάλεια» των έκτακτων εισφορών και φόρων, αλλά και του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, από το σύνολο των οποίων αναμένονται έσοδα τουλάχιστον 8,5 δισ. ευρώ, καθησυχάζει εν μέρει την αγωνία των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, όχι όμως και τους φορολογούμενους, οι οποίοι θα κληθούν να εξοφλήσουν για μια ακόμη φορά όλες τις πρόσθετες επιβαρύνσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα και όλες μαζί, εάν αναλογιστεί κανείς ότι τόσο η ειδική εισφορά όσο και το τέλος επιτηδεύματος θα έρθουν «πακέτο» με τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι στο δεύτερο εξάμηνο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα εξής:

** Ειδική εισφορά αλληλεγγύης έτους 2012. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν αμέσως μετά την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων, με τα εισοδήματα του 2011, που λήγει στις 15 Ιουνίου, να πληρώσουν έως και το Δεκέμβριο την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία κυμαίνεται από 1% έως και 4% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές:

* 1% για εισοδήματα από 12.000 - 20.000 ευρώ.

* 2% για εισοδήματα από 20.000 - 50.000 ευρώ

* 3% για εισοδήματα από 50.000 - 100.000 ευρώ.

* 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

** Τέλος επιτηδεύματος έτους 2012. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 περίπου 900.000 μικρομεσαίοι επιτηδευματίες θα πληρώσουν ξανά τέλος επιτηδεύματος, το οποίο θα είναι αυξημένο από τα 300 στα 500 ευρώ για όσους εδρεύουν σε πόλεις άνω των 200.000 κατοίκων και στα 400 ευρώ για όσους εδρεύουν σε πόλεις κάτω των 200.000 κατοίκων. Για κάθε υποκατάστημα θα επιβαρυνθούν με επιπλέον ποσό τέλους επιτηδεύματος ύψους 300 ευρώ.

** Φόρος εισοδήματος έτους 2012. Ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περίπου 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά θα είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με πέρυσι, καθώς, εκτός από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι σημαντικές περικοπές σε φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρων, αλλά και τα νέα αυξημένα τεκμήρια διαβίωσης.

** Ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων για το έτος 2012. Το ειδικό τέλος επί των ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα από 5 εκατ. νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αν φυσικά αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως ορίζει άλλωστε το μνημόνιο, τα ποσά του ειδικού τέλους θα είναι αυξημένα σε σύγκριση με τα περυσινά. Το γεγονός φυσικά ότι το εν λόγω τέλος δεν συμπεριελήφθη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ [DEHr.AT]  του τρέχοντος μηνός, ενδέχεται να οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των δόσεων εξόφλησής του από τις πέντε που ήταν σε τέσσερις έως τον Ιανουάριο του 2013. Υπενθυμίζεται ότι φέτος το συγκεκριμένο τέλος προσδιορίζεται με βάση τα στοιχεία ιδιοκτησίας της 31ης Μαρτίου 2012.

** Φόρος Ακίνητης Περιουσίας έτους 2011. Το φετινό ΦΑΠ θα κληθούν να πληρώσουν, περισσότεροι από 2 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2011 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα των οποίων η αντικειμενική αξία ξεπερνά το αφορολόγητο όριο των 400.000 ευρώ.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει υπολογίσει ότι θα σταλούν εκκαθαριστικά σε περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έχουν ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Το μέσο ποσό πληρωμής θα ανέλθει σε 1.000 ευρώ.

** Τέλη κυκλοφορίας έτους 2013. Στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2012 θα καταβληθούν απ' όλους τους κατόχους οχημάτων τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2013, τα οποία αναμένεται να είναι και πάλι αυξημένα τουλάχιστον κατά 10%.

Φυσικά, στις ανωτέρω επιβαρύνσεις θα πρέπει να προστεθούν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτές που θα προκύψουν από τα πρώτα εκκαθαριστικά, τα οποία,  αρχίζει από την τρέχουσα εβδομάδα να στέλνει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και αφορούν σε πρώτη φάση το ΕΤΑΚ του 2009.

Η κατάρρευση των δημόσιων εσόδων και η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στα στελέχη του υπουργείου όσον αφορά στην επίτευξη των στόχων από τη συγκεκριμένη «πηγή» του προϋπολογισμού οδήγησαν την ηγεσία του υπουργείου στο να άρει το «απαγορευτικό» που είχε εκδοθεί για την αποστολή των συγκεκριμένων εκκαθαριστικών λόγω φυσικά της προεκλογικής περιόδου.

Ετσι, με βάση τον προγραμματισμό της ΓΓΠΣ το ΕΤΑΚ 2009 θα σταλεί σε 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 50 εκατ. ευρώ (μέσος φόρος 250 ευρώ).

Ο ΦΑΠ

Στη συνέχεια θα σταλεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2010 σε 170.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000. Το ποσό του φόρου που θα εισπραχθεί από τους εν λόγω φορολογούμενους υπολογίζεται να ανέλθει σε 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή μέση πληρωμή φόρου 2.350 ευρώ.

Ενημέρωση για την πορεία των εσόδων

«Καμπανάκι» για τα έσοδα έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών έπειτα από την καθίζηση (-20%) που παρουσιάζουν και τον τρέχοντα μήνα, με αποτέλεσμα ο ρυθμός αύξησής τους στο πεντάμηνο να κινείται κάτω από τους στόχους του προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Ζανιάς, θα επισκεφθεί σήμερα τα γραφεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των ελέγχων στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής, αλλά και για να δώσει οδηγίες ώστε να επαναδραστηριοποιηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός.

Ο κ. Ζανιάς γνωρίζει, άλλωστε, πολύ καλά ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος έχει «παγώσει» το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, όπως προκύπτει άλλωστε από τις εισπράξεις φόρων, ληξιπρόθεσμων χρεών και προστίμων. Οσον αφορά δε τις εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα χρέη είναι πενιχρές, παρά και την παράταση που έχει δοθεί έως το τέλος του Μαΐου, και ως εκ τούτου εκφράζονται ήδη φόβοι ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία 1 δισ. ευρώ έως το τέλος Ιουνίου και συνολικά 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Φυσικό επακόλουθο όλων των καθυστερήσεων είναι να έχει μεγαλώσει ακόμη περισσότερο η «μαύρη τρύπα» των 335 εκατ. ευρώ του πρώτου τετραμήνου, σε μια από τις κρισιμότερες μάλιστα περιόδους για το μέλλον της χώρας, όπου όλα θα έπρεπε να λειτουργούν «ρολόι».

Από την άλλη πλευρά. οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται το υπουργείο Οικονομικών, από οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου, αλλά και ασφαλιστικά Ταμεία, για αύξηση της χρηματοδότησης κινδυνεύουν να εκτροχιάσουν και τις δαπάνες του προϋπολογισμού, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι εάν δεν αντιστραφεί σύντομα η πορεία των εσόδων, τότε για μια ακόμη χρονιά οδηγούμαστε σε «ναυάγιο» του προϋπολογισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους φορολογούμενους, ανεξάρτητα από το ποιά κυβέρνηση θα αναλάβει το «τιμόνι» μετά τις 17 Ιουνίου.

Κωδικοί για το «Γεράνι»

Στο έντυπο φορολογικής δήλωσης προστέθηκαν νέοι κωδικοί 077-078 που αφορούν στα μισθώματα επιχειρήσεων τριτογενούς τομέα της περιοχής «Γεράνι» του ιστορικού κέντρου της Αθήνας προκειμένου να εκπέσει απ' αυτά έως το 80% των δαπανών αποκατάστασης.

Ειδικό τέλος σε 4 δόσεις

Παρά το γεγονός ότι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που εστάλησαν τον τρέχοντα μήνα δεν περιείχαν το ειδικό τέλος επί των ακινήτων, οι ιδιοκτήτες δεν θα γλιτώσουν από την καταβολή του, η οποία θα γίνει σε τέσσερις ισόποσες δόσεις έως το Δεκέμβριο.

 
 
 
 
 
 
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις