" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Συμπαρασύρει τα...πάντα η μείωση του κατώτερου μισθού! Τι λένε κορυφαίοι εργατολόγοι.

H εμμονή της Τρόικας για μείωση του κατώτατου μισθού, την οποία έχει, τουλάχιστον σε ένα ποσοστό αποδεχθεί η κυβέρνηση, με γενικευμένη εφαρμογή του μέτρου θα συμπαρασύρει πολλά επιδόματα που...


βασίζονται στον κατώτατο μισθό ή το ημερομίσθιο με βασικότερο το επίδομα ανεργίας που θα συρρικνωθεί κατά 20% αλλά και τον 13ο και 14ο μισθό , το μόνο εργασιακό δικαίωμα πού βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.


Η ΓΣΕΕ, βλέποντας τα σύννεφα της κρίσης να πυκνώνουν, συμπεριέλαβε στην τελευταία Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει ισχύ νόμου τα δώρα και τα επιδόματα με σκοπό να τα διασώσει.


Ετσι, έως το τέλος του 2012 που εκπνέει η σύμβαση όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι διασφαλίζουν τους δύο μισθούς στο επίπεδο του κατώτατου μισθού στο σημερινό ύψος των 751 ευρώ ή στα επίπεδα που αυτός πιθανόν θα συρρικνωθεί.


Για τους μισθούς που προβλέπονται από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, ο 13ος και το 14ος ορίζονται με νόμο του 1980 καθώς δεν υπάρχει καμία ειδική μνεία για τα δώρα στις κλαδικές συμβάσεις. Ωστόσο, οι περισσότεροι Έλληνες εργατολόγοι υποστηρίζουν ότι οι όροι των κλαδικών συμβάσεων στηρίζονται και αντλούν δίκαιο από την ΕΓΣΣΕ. Σε κάθε περίπτωση, η προώθηση ενός νομοσχεδίου ή μίας πράξης νομοθετικού περιεχομένου που επιβάλλει κατάργηση των πρόσθετων αποδοχών, ανατρέπει οποιαδήποτε προηγούμενη ρύθμιση για τα δώρα είτε προβλέπεται με νόμο είτε απορρέει από τους όρους μιας συλλογικής σύμβασης.


Πλαφόν όπως στο Δημόσιο


Πάντως, μια αντιπρόταση που εξετάζεται εναλλακτικά είναι να καταβάλλεται δώρο με βάση το ύψος του κατώτατου μισθού ( σήμερα 751 ευρώ) ή ένα μπόνους εφάπαξ ανεξάρτητα από το μισθό, όπως συμβαίνει στο δημόσιο τομέα, ή να οριστεί ένα μισθολογικό όριο (1500 ευρώ) πέραν του οποίου θα προβλέπεται δραστική περικοπή του δώρου.


Οσο για τον κατώτατο μισθό, η κυβέρνηση έχει προτείνει εναλλακτικά ενεργοποίηση ή επέκταση των τοπικών συμφώνων απασχόλησης που έχουν ήδη ψηφιστεί και προβλέπουν μείωση μισθού στα 600 ευρω μικτά από 751 σε περιοχές με υψηλή ανεργία.


Σημειωτέον ότι οι θλιβερές πρωτιές της ανεργίας δεν αφορούν πια τις ...εσχατιές του Βορρά . Πρωταθλήτρια περιφέρεια της ανεργίας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναδεικνύεται η Στερεά Ελλάδα με ποσοστό 23,3% και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 19,7% και η Αττική οπου αυξήθηκε το ποσοστό της ανεργίας κατά 50% . Η δυνατότητα καταβολής μειωμένου μισθού μέσω προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στους νέους έως 25 ετών μελετάται να επεκταθεί και στους ανέργους έως 30 ετών.


Επίσης προλειαίνεται το έδαφος για την υιοθέτηση των ψαλιδισμένων βασικών μισθών στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες που προωθούν οι γερμανοί στις οποίες «θα παρακάμπτονται εργασιακές, μισθολογικές αλλά και φορολογικές» αγκυλώσεις.

Στο σχέδιο νόμου, που όλα δείχνουν ότι δε θα αποφύγουμε, θα προβλέπεται επίσης ανάκληση για 3 χρόνια των αυξήσεων που ορίζει η ΕΣΣΕ ( 2,6% από την 1η Ιουλίου) και οι κλαδικές συμβάσεις καθώς και κάθε αύξηση αποδοχών μέσω ωριμάνσεων και τριετιών.

Χρησιμοποιείται, δε, η φράση “ανάκληση αυξήσεων” και όχι πάγωμα μισθών και ωριμάνσεων γιατί με το πάγωμα οι αποδοχές μένουν ώς έχουν ενώ στη συγκεκριμένη συγκυρία πρέπει να προβλέπεται και η δυνατότητα μείωσης των μισθών μέσω της υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων.





planet-greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις