" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Έκλεισαν οι απολύσεις στο δημόσιο.Δεν εξαιρούνται ένστολοι και εκπαιδευτικοί!!!

Στην απόλυση 15.000 δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2012 αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την κατάργηση φορέων ή τη μείωση του μεγέθους τους, αλλά και την κατάργηση υπηρεσιακών μονάδων, έπειτα από...

 τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε από την τρόικα, προκειμένου να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση της χώρας.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η απαίτηση για απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων δεν αναφέρθηκε την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου κατά τη συζήτηση-διαπραγμάτευση των εκπροσώπων του μηχανισμού στήριξης, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά τέθηκε για πρώτη φορά στην πρόσφατη διαπραγμάτευση της περασμένης Παρασκευής στο υπουργείο Οικονομικών.


Οι απολύσεις αναμένεται να προέλθουν από καταργήσεις ζημιογόνων οργανισμών του Δημοσίου, ενώ από την κατάργηση ενός ΝΠΙΔ ή μίας ανώνυμης εταιρίας του Δημοσίου, οι υπάλληλοι αυτόματα θα οδηγούνται σε απόλυση, αφού πρώτα αποκλειστεί η δυνατότητα μετάταξής τους στο στενό δημόσιο τομέα.


Συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνουν ότι το θέμα της μείωσης του προσωπικού αφορά όλα τα υπουργεία (άρα και αυτά που αφορούν ένστολους και εκπαιδευτικούς), τους εποπτευόμενους φορείς, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ κ.λπ. και επισημαίνουν ότι κάθε υπουργείο πρέπει, αξιοποιώντας την Επιτροπή Αναδιάρθρωσης του άρ. 35 του ν. 4024/2011 (περί κατάργησης δομών και πλεονάζοντος προσωπικού), να εντοπίσει φορείς και υπηρεσιακές μονάδες που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.


Ωστόσο, με δήλωσή του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, εξέφρασε την αντίθεσή του στις τυφλές απολύσεις και τη χρήση οριζόντιων κριτηρίων, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι παραμένουμε στη θέση μας για την αξιολόγηση δομών και προσωπικού στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα .


Ο κ. Ρέππας υποστήριξε επίσης τα εξής: Η μείωση προσωπικού είναι απολύτως συνδεδεμένη με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και των φορέων που προωθεί κάθε υπουργείο, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο άρθρο 35 του Ν. 4024. Σε αυτό το πλαίσιο θα αντιμετωπιστεί και η μείωση προσωπικού κατά περίπου 15.000 εντός του 2012 που τέθηκε για πρώτη φορά από την τρόικα, στην τελευταία συνάντηση την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012.


Η σύμφωνη θέση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση οριοθετεί και το πλαίσιο των κινήσεων για κάθε υπουργείο . Τέλος, ο υπουργός επανέλαβε ότι η δέσμευση που έχει αναληφθεί για τη μείωση του προσωπικού κατά 150.000 έως το τέλος του 2015 (στην οποία περιλαμβάνονται και οι 15.000 του 2012) θα επιτευχθεί απολύτως σε συνδυασμό με ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος .


Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει ότι η αξιολόγηση είναι πολιτική επιλογή και θα προχωρήσει γιατί είναι χρήσιμη και αναγκαία. Η επιλογή αυτή έχει στόχο τον εξορθολογισμό του Δημοσίου μέσω της συσχέτισης των υπηρεσιακών αναγκών με το ανθρώπινο δυναμικό. Σημειώνει δε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές για τη διοικητική μεταρρύθμιση συνεχίζονται.


Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνεται η μείωση κατά τουλάχιστον 30% των υπηρεσιακών δομών, με αφετηρία τη 15η Σεπτεμβρίου 2011 οπότε ο κ. Ρέππας απέστειλε σχετική επιστολή προς όλους τους συναδέλφους του. Συνέπεια είναι να υπάρχει ήδη η εκπόνηση δημιουργίας νέων Οργανισμών με βάση αυτόν τον κανόνα σε 7 υπουργεία, ενώ ακολουθούν και τα υπόλοιπα.


Περικοπές στους ΟΤΑ


Εξάλλου, οι περικοπές ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ στην τοπική αυτοδιοίκηση, που ζήτησε η τρόικα, από το υπουργείο Εσωτερικών, αναμένεται να φέρουν απολύσεις από τους ΟΤΑ, ενώ από το Μάρτιο θα ξεκινήσει η διαδικασία απόδοσης τμήματος της καθαριότητας σε ιδιώτες.


Τα μέτρα που θα οδηγήσουν στις περικοπές των 440 εκατ. ευρώ, αφορούν τον περιορισμό των προνοιακών επιδομάτων κατά 100 εκατομμύρια ευρώ, τον περιορισμό των δαπανών για τις αποζημιώσεις των αιρετών κατά 50 εκατ. ευρώ, μείωση των συμβασιούχων από 18.000 σε 6.000 εποχικούς (που θα επιφέρει εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ), καθώς και μειώσεις κατά 50 εκατ. ευρώ στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).


 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις