" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

''Πατώσαμε'' στα έσοδα – Έρχονται άμεσα νέα μέτρα ύψους 1,8 δις ευρώ


Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωσταντίνου προανήγγειλε νέα μέτρα για να καλύψει την τρύπα στον προυπολογισμό που γιγαντώνεται από την αναποτελεσματικότητα στην είσπραξη εσόδων.
 

1,8 δισεκατομμύρια ευρώ λείπουν από το Δημόσιο Ταμείο, σχεδόν 75% μίας μονάδας του ΑΕΠ, εξαιτίας σοβαρών αποκλίσεων που παρατηρούνται στο σκέλος των εσόδων τους πρώτους μήνες του 2011 και αυτά τα λεφτά θα αναπληρωθούν από νέα μέτρα, όπως είπε ουσιαστικά πριν από λίγο ο Γ.Παπακωσταντίνου.
 
Μάλιστα ο υπουργός αποκάλυψε πως το ζήτημα των πρόσθετων μέτρων ύψους 1,8 δις ευρώ για το 2011, θα συζητηθεί με την τρόικα που έρχεται στην Ελλάδα στις αρχές Απριλίου. Ο Γ.Παπακωσταντίνου είπε ότι τους επόμενους μήνες θα δημοσιοποιηθούν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, χωρίς ακόμη να έχει αποφασισθεί εάν αυτές θα αφορούν τα έσοδα ή τις δαπάνες.
 
Για αυτούς τους λόγους μπαίνει από αύριο στην τελική ευθεία, στη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, με τον ορισμό των πρώτων συμβούλων και την πρώτη εξέταση του συνολικού πλαισίου.
 
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμο ένα πρώτο σχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί με την τρόικα και θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ θα υπάρξει και ενημέρωση της Βουλής. Παράλληλα, έως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να έχει "κλείσει" το θέμα της πρόσληψης συμβούλων για τη συντριπτική πλειονότητα των σχεδίων.
 
Για το ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ο υπουργός ανέφερε ότι ο έως τώρα σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει αριθμό ακινήτων, αλλά τον τρόπο προσέγγισης για την αξιοποίησή τους. Το συγκεκριμένο πλαίσιο περιλαμβάνει την καταγραφή των ακινήτων, το πώς η αξία τους θα αυξηθεί ταχύτερα χρονικά με τη δημιουργία ταμείου για παράδειγμα, στο οποίο θα συνεισφέρονται ακίνητα και τον "καθαρισμό" τους, δηλαδή καθαροί τίτλοι ιδιοκτησίας, όροι δόμησης- πολεοδομικά, χωροταξικά.
 
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, μια πρώτη εκτίμηση ανεβάζει την αξία των ακινήτων των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ σε 8 δισ. Ευρώ.
 
"Ίσως υπάρξει φως έως το καλοκαίρι", δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας, πάντως, ότι παρά το γεγονός πως υπάρχουν σκέψεις για εφαρμογή εργαλείων για τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων, αυτό έχει μεγάλη δυσκολία όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.
 
Στην ερώτηση για την αύξηση του ποσοστού της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ, όπως επιθυμούν οι Γερμανοί, ο υπουργός απάντησε ότι έχει τακτές επαφές με τον γερμανικό κολοσσό, αλλά δεν υπάρχει κάτι σχετικό.
 
Για τις τράπεζες, ανέφερε ότι παραμένει η δήλωσή του για "κρατικό πυλώνα", όπως και η αναφορά στο μνημόνιο για "εξέταση της συμμετοχής του Δημοσίου", όπως για αναδιάρθρωση της ΑΤΕ.
 
Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα οδεύσουν για μείωση του δημοσίου χρέους, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί ο τρόπος "ελάφρυνσης" του χρέους, δηλαδή αποπληρωμή ομολόγων, επαναγορά από τη δευτερογενή αγορά, κ.λπ.
 
'' Με τα σημερινά spreads η χώρα δεν μπορεί να βγει για δανεισμό''
Ο υπουργός Οικονομικών, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να βγει στις αγορές πριν το 2012, καθώς οι δανειακές της ανάγκες για φέτος είναι εξασφαλισμένες και πως εάν τα spreads δεν πέσουν σε λογικά επίπεδα, τότε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ελληνικά ομόλογα.
 
Πάντως σύμφωνα με το Reuters, ο Γ.Παπακωσταντίνου δήλωσε : ''Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να πάμε σε αγορά ελληνικών ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας''.
 
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις