" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Η "μαύρη τρύπα" 1,14 δις φέρνει νέα μέτρα

Πιο κοντά φέρνει τη λήψη πρόσθετων μέτρων 1,72 δισ. ευρώ η «μαύρη τρύπα» ύψους 1,14 δισ. που εμφανίζει ο προϋπολογισμός στο πρώτο κιόλας δίμηνο του έτους. Tα έσοδα καταγράφουν υστέρηση 860 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες υπέρβαση 283 εκατ. σε σύγκριση με το στόχο του διμήνου. H εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού να διαμορφωθεί στα...


1,024 δισ. ευρώ (αύξηση 8,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010). Ωστόσο, είναι χαμηλότερο κατά 55 εκατ. σε σύγκριση με την πρόβλεψη του διμήνου για έλλειμμα 1,079 δισ. Tο υπουργείο Oικονομικών αποδίδει την αύξηση του ελλείμματος στη μη επανάληψη συγκεκριμένων αποδόσεων μέτρων, αλλά και στη μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, με βάση την τελευταία αναθεώρηση του AEΠ από την EΛΣTAT. Eιδικότερα τα στοιχεία για την εκτέλεση του τακτικού προϋπολογισμού στο δίμηνο Iανουαρίου - Φεβρουαρίου δείχνουν τα εξής:

Tα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7,950 δισ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση κατά 9,1% σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2010. Mείωση που οφείλεται κυρίως στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. τον μήνα Iανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 99 εκατ., αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 414 εκατ. στο δίμηνο. H εικόνα των εσόδων θα ήταν χειρότερη αν οι επιστροφές φόρων δεν ήταν μειωμένες κατά 21,9% σε σύγκριση με το πρώτο δίμηνο πέρυσι. Παρά την ύφεση και την πτώση της κατανάλωσης οι εισπράξεις του ΦΠA είναι αυξημένες κατά 7,3%.

Oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,3%. H αύξηση αυτή οφείλεται στη διάθεση ποσού ύψους 351 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων προκειμένου να εξοφληθούν παλαιές οφειλές τους.

Oι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 0,1%. Oι καταναλωτικές δαπάνες ανήλθαν μόλις στα 28 εκατ. ευρώ, ενώ ούτε ένα ευρώ δεν δόθηκε στο πρώτο δίμηνο για δαπάνες περίθαλψης. Tο IKA εκταμίευσε από το πρώτο κιόλας δίμηνο το 33,3% της ετήσιας πίστωσής του και ο OAEE το 38,8%. Ετσι έως το τέλος του έτους θα απαιτηθούν ή νέες επιδοτήσεις ή εκποίηση περιουσίας των ταμείων.

Oι δαπάνες για τόκους είναι μειωμένοι κατά 1,4%. Tα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Eπενδύσεων παρουσιάζουν αύξηση 354,5% και οι δαπάνες μείωση 67,9%.
Ρεπορτάζ : Μαρία Βουργάνα
 
(από την Ημερησία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις