" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

«Κλείσιμο ΔΕΚΟ και απολύσεις για να μειωθεί το Έλλειμμα»

Πράσινο φως με επιφυλάξεις και προειδοποιήσεις από το ΔΝΤ
«Δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών». 

Αυτή είναι η φράση που χρησιμοποίησε ο Πολ Τόμσεν τουλάχιστον τρεις φορές στη τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την απόφαση του ΔΝΤ για τη παροχή νέας βοήθειας 28 δισ ευρώ προς την Ελλάδα και την άμεση εκταμίευση 1,65 δισ ευρώ.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ δεν έκρυψε, δε, το προβληματισμό του για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που κρίνονται αναγκαίες, κάνοντας αναφορά στις δυσλειτουργίες του 2011 αλλά και σε θέματα- ταμπού σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, όπως η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τον Πολ Τόμσεν, ο σοβαρότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα είναι οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, καθώς όπως τόνισε, με δεδομένο ότι η δημοσιονομική προσαρμογή ασκεί έντονες πιέσεις στη πραγματική οικονομία, εάν αποτύχει το μεταρρυθμιστικό πλάνο που λειτουργεί ως αντίβαρο στα μέτρα λιτότητας, τότε η ύφεση θα συνεχιστεί και το πρόγραμμα θα ανατραπεί.

Κινδύνους βλέπει το ΔΝΤ και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, μάλλον δικαιολογημένα αν λάβει κανείς υπόψιν το φιάσκο της εφεδρείας. 

Σύμφωνα με τον Πολ Τόμσεν, αν δεν πέσουν τα ταμπού που αφορούν στο κλείσιμο ΔΕΚΟ, στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και στη μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, τότε δύσκολα μπορεί να μειωθεί το Έλλειμμα και ακολούθως το Χρέος, διαπίστωση που προφανώς έχει να κάνει με τη σταθερή άποψη της Τρόικας ότι ελάχιστα έχουν γίνει για το συμμάζεμα του Δημοσίου.

Όσον αφορά στο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, ο Τόμσεν τόνισε ότι είναι θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα προκειμένου να ανακτήσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη των αγορών, καθώς δεν αρκούν το "κούρεμα" του Χρέους και τα μέτρα λιτότητας. 

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ παρατήρησε, μάλιστα, ότι αυτό το χάσμα ανταγωνιστικότητας πρέπει να το χειριστεί η ελληνική πλευρά και μέσω της εσωτερικής υποτίμησης- κάνοντας ευθεία αναφορά στα πρόσφατα μέτρα στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων- κάτι που όπως εκτίμησε αποτελεί μεγάλη πολιτική και κοινωνική πρόκληση.

Ο Πολ Τόμσεν αναφέρθηκε πολλές φορές και στο πεδίο της φορολογίας, ειδικά όσον αφορά στην αδυναμία είσπραξης φόρων και οφειλών, πρόβλημα που εντοπίζουν όλοι ανεξαιρέτως οι διεθνείς και εγχώριοι Οργανισμοί. 

Τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν τα φορολογικά βάρη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ήταν δηκτικός ως προς την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σημειώνοντας ότι οι φορολογικές Αρχές μπορούν να κάνουν καλλίτερη δουλειά και αφήνοντας αιχμές κατά της πρακτικής των περαιώσεων και ρυθμίσεων απ' όλες τις κυβερνήσεις.

Ως προς τους αριθμούς που συνοδεύουν την Έκθεση του ΔΝΤ, θα πρέπει να σταθεί κανείς στη πρόβλεψη για Χρέος 116% του ΑΕΠ έως το 2020- χαμηλότερη πρόβλεψη έναντι των προβλέψεων της Κομισιόν- αν και ο Π. Τόμσεν απέφυγε να προβλέψει πότε θα μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, παρατηρώντας ότι το όποιο χρηματοδοτικό κενό μετά το 2014 μπορεί να καλυφθεί από τους Ευρωπαίους- όπως έχουν δεσμευθεί- αρκεί να υπάρχει πλήρης εφαρμογή του προγράμματος...





 http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις