" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟ 2012: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ - ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί το πρώτο τρίμηνο του 2012, αλλάζει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, με τις περισσότερες αλλαγές να αφορούν την καθημερινότητα μας. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η καθιέρωση της φοροκάρτας υποχρεωτικά, καθώς και της καθολικής δήλωσης πόθεν έσχες για όλους τους φορολογούμενους.
Βαριά «καμπάνα» περιμένει και όσους… συλληφθούν να μην ζητάνε απόδειξη, με το πρόστιμο να ανέρχεται στα 100 ευρώ, το οποίο θα πρέπει να καταβάλλεται εντός 10 ημερών σε οποιαδήποτε ΔΟΥ με έκπτωση 50%. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης, από το 2012 οι φορολογούμενοι θα συμπληρώνουν σε νέα ειδικό έντυπο (Ε10) όλα τα έσοδα και τις δαπάνες που έχουν. Σε αυτό, θα πρέπει να δηλώνουν τα εισοδήματά τους από δάνεια, καθώς και τις αποταμιεύσεις τους στις τράπεζες. Διαβάστε και το νέο… χαράτσι: Μεταξύ εσόδων και δαπανών θα μπορεί να υπάρχει μία απόκλιση της τάξεως του 15% έως 20%. Εφόσον η διαφορά θα είναι υψηλότερη, τότε θα καταβάλλεται φόρος 10% επί του ποσού της διαφοράς.
Αλλαγές στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων
Τσουνάμι αλλαγών έρχεται και σε ότι έχει να κάνει με τις επιχειρήσεις, τους εμπόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, με τον νέο Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων να μην θυμίζει σε τίποτα τον παλιό. Σύμφωνα, πάντως, με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών οι αλλαγές αυτές θα είναι προς όφελος των τριών προαναφερόμενων ομάδων, καθώς ο νέος Κώδικας θα απλοποιηθεί και θα καθιερωθούν «Κανόνες Απεικόνισης Συναλλαγών».

Εως και 100.000 ευρώ τα πρόστιμα για τα τιμολόγια
Σε περίπτωση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης των στοιχείων που έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη συναλλαγής άνω των 5.000 ευρώ θα επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με 25% της συναλλαγής ή μέρους αυτής που αποκρύφτηκε. Το συνολικό ανώτατο πρόστιμο ανά φορολογικό έλεγχο δεν θα μπορεί να υπερβεί τις 100.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής θα προσαυξάνεται κατά 50%.
Την ίδια ώρα, η έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων και η λήψη εικονικών, θα επισύρει πρόστιμο ίσο με το 30% της αξίας κάθε στοιχείου ή καταχώρησης μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη των 5.000 ευρώ. Το συνολικό ανώτατο πρόστιμο ανά φορολογικό έλεγχο που αφορά την ίδια διαχειριστική περίοδο δεν θα μπορεί να υπερβεί τις 300.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής θα προσαυξάνεται κατά 50%.

Πληρωμή προστίμων σε 10 δόσεις
Επειδή η… εφορία σκέφτεται τους παραβάτες, θα τους δίνει τη δυνατότητα τα πρόστιμα που βεβαιώνονται να καταβάλλονται σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με τον περιορισμό ότι κάθε δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ εκτός της τελευταίας. Κατά την εμπρόθεσμη καταβολή των προστίμων, εφάπαξ ή σε δόσεις θα παρέχεται έκπτωση 60% για την εφάπαξ καταβολή, 40% για την καταβολή σε δόσεις, για κάθε δόση, εκτός της πρώτης για την οποία δεν παρέχεται έκπτωση.

Και κάτι… ψιλά για το τέλος
Μια και τα αλλάζει όλα το οικονομικό επιτελείο, είπε να αλλάξει και την ονομασία των βιβλίων «β’ και γ’ κατηγορίας», με τα πρώτα να… βαφτίζονται «απλογραφικά» και τα δεύτερα «διπλογραφικά». Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα δεν υπερβαίνουν το 1,5 εκατ. ευρώ θα τηρούν «απλογραφικά βιβλία», ενώ οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα του 1,5 εκατ. ευρώ θα τηρούν «διπλογραφικά βιβλία». Με τις… υγείες μας!


 http://www.karfitsa.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις