" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο Μεσοπρόθεσμο - "Ταφόπλακα" στις αποδείξεις και νέες δύσκολες προϋποθέσεις για τα επιδόματα


 

- Το ποσό των αποδείξεων που απαιτείται να προσκομιστούν στο 25% του εισοδήματος του φορολογούμενου
- Στο τέλος επιτηδεύματος διευκρινίζεται ότι για το 2011, ορίζεται σε 300 ευρώ για όλες τις κατηγορίες
- "Άγριο" ψαλίδι στις συντάξεις του ΝΑΤ
- Νέες δυσκολότερες προϋποθέσεις για το επίδομα ανεργίας

Τέλος μπαίνει από του χρόνου στο «μπόνους» της συλλογής αποδείξεων.. Αλλαγές της τελευταίας στιγμής έγιναν στον εφαρμοστικό νόμο και μεταξύ άλλων καταργήθηκε και το «πλαφόν» της έκπτωσης φόρου έως 300ευρώ από την προσκόμιση αποδείξεων.

Έτσι για τις αποδείξεις που συγκεντρώνουν εφέτος οι φορολογούμενοι για να τις συμπεριλάβουν στις δηλώσεις που θα συμπληρώσουν την επόμενη Άνοιξη δεν θα υπάρχει το δέλεαρ της επιστροφής φόρου. Η συλλογή αποδείξεων θα είναι απαραίτητη μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου.

Το ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομιστούν ορίζεται σε 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογούμενου και για ποσό εισοδήματος μέχρι 60.000 ευρώ. Αν το ποσό των αποδείξεων υπολείπεται του πιο πάνω ποσού τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Δηλαδή για εισόδημα 2.000 ευρώ χρειάζονται πλέον αποδείξεις 500 ευρώ , για εισόδημα 4.000 ευρώ αποδείξεις 1.000 ευρώ και για εισόδημα 10.000 ευρώ αποδείξεις 2.500 ευρώ.

Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί υπολογίζονται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους μόνον εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση και επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις ατομικό εισόδημα της εμπρόθεσμης δήλωσής τους», αναφέρει η σχετική διάταξη, αποδυναμώνοντας ουσιαστικά το «κίνημα των αποδείξεων».

Άλλη μια αλλαγή αφορά στο τέλος επιτηδεύματος διευκρινίζεται ότι για το οικονομικό έτος 2011, ορίζεται σε 300 ευρώ για όλες τις κατηγορίες επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών. Το τέλος αυτό θα αθροιστεί με την έκτακτη εισφορά και θα καταβληθεί μαζί με αυτή φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., από το επόμενο έτος υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ορίζεται ως εξής:

α) Για τις επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε τετρακόσια (400) ευρώ ετησίως,
β) Για επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε πεντακόσια (500) ευρώ ετησίως,

Η περιοχή του νομού Αττικής λογίζεται ως μια πόλη καθώς και το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητα τους σε χωριά με πληθυσμό έως πεντακόσιους (500) κατοίκους και σε νησιά κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους. Επίσης εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.

Ακόμη, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης εξισώνεται μέχρι 30-9-2013 με το 80% του ισχύοντος τότε συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης και φωτιστικού πετρελαίου, αντίστοιχα, που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών είναι δυνατή η παροχή επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης. Με την ίδια απόφαση, καθορίζονται το ύψος του επιδόματος, τα κριτήρια με βάση τα οποία χορηγείται το επίδομα, τα δικαιούχα πρόσωπα, η αρμόδια για τη χορήγηση αρχή, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις χορήγησης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ρύθμισης αυτής.

Ψαλίδι στις συντάξεις του ΝΑΤ

Οι συντάξεις που καταβάλλονται από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί την 31.1.2010, μειώνονται από 1.1.2011 κατά ποσοστό 6%. Ποσά που έχουν καταβληθεί, παρακρατούνται από τις συντάξεις των επομένων μηνών, σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την σύνταξη μηνός Σεπτεμβρίου 2011.

Αλλάζουν οι προϋποθέσεις για επιδόματα ανεργίας

Από 1-1-2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατό να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450). Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερησίων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερησίων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανωτάτου ορίου των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερησίων επιδομάτων. Από 1-1-2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων (400)»

Όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις από τον Ιούλιο όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Κράτους περνούν, στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου περνάνε από τον Ιούλιο όλα τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους, προκειμένου να αρχίσει η υλοποίηση του σχεδίου για έσοδα 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

Ο εφαρμοστικός νόμος που κατατέθηκε νωρίτερα στη Βουλή προβλέπει ότι με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη ισχύος του νόμου, ξεκινάει η λειτουργία του Ταμείου με «προίκα» όλα τα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.

http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις