" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Σκληρό παζάρι στο παρασκήνιο με τους "αντάρτες" - Ομαδικά πυρά από την Αριστερά για το μεσοπόθεσμο

Ηχηρό μήνυμα με αποδέκτες τους “αντάρτες” του κυβερνώντος κόμματος απηύθυνε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “είναι ώρα ευθύνης” και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα κάνει το καθήκον της, ψηφίζοντας το μεσοπρόθεσμο.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, σε μία προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις, ανέφερε πως “η ψηφοφορία δεν είναι εθνική και πατριωτική υπόθεση, αλλά ευκαιρία για όλες τις δυνάμεις που θέλουν η Ελλάδα να αλλάξει” ζητώντας “όχι να ψηφίσουν άλλο ένα νομοσχέδιο αλλά με χέρι στην καρδιά να ψηφίσουν για την Ελλάδα”.
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε για άλλη μία φορά να θέσει το δίλημμα, επισημαίνοντας πως η ψήφος για το Μεσοπρόθεσμο είναι η μοναδική ευκαιρία που έχει η χώρα για να ορθοποδήσει.
Τον λόγο αμέσως μετά πήρε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος –τασσόμενος ξεκάθαρα υπέρ της καταταψήφισης του μεσοπρόθεσμου-, και χαρακτήρισε ως “τρομοκρατικά διλήμματα” τις εκκλήσεις του Πρωθυπουργού στο πατριωτικό συναίσθημα των βουλευτών.
Από νωρίς διαφάνηκε ότι η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο στην Βουλή θα κινηθεί σε υψηλούς τόνους.
Ενδεικτικά, κατά εισήγησή του στην Ολομέλεια ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ που είχε προ ολίγου θέσει ζήτημα αντισυνταγματικότητας του μεσοπρόθεσμου: “Τι θέλετε να συμβεί; Να μην το ψηφίσει εμπρόθεσμα η Βουλή; Να περάσει άπρακτη η 30η Ιουνίου; Να μην πάρει την έγκριση του Eurogroup η καταβολή 5ης δόσης; Να βρεθούμε με άδειο ταμείο. Δεν είναι άδειο ταμείο κράτους αλλά κάθε νοικοκυριού”.
Ωστόσο, η ένσταση της αντισυνταγματικότητας την οποία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκε αφού από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τελικά τη στήριξε μόνο το ΚΚΕ.
Στη συνέχεια, υπέρ της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος με διευρυμένη πλειοψηφία τάχθηκε για μία ακόμη φορά ο Πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ., Γιώργος Καρατζαφέρης: “Δεν θα ήταν πιο ουσιαστικό, πιο ηθικό και πιο δυναμικό να ψηφιστεί απαιτώντας πλειοψηφία 180 βουλευτών; Γιατί δεν αναζητάτε τη συναίνεση στην πράξη; Φέρτε το λοιπόν με 180 για να δούμε εάν έχετε την ευρυτάτη ή ευρυτέρα συναίνεση!” είπε απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομικών.

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να πάρει αποτέλεσμα που “θα υπόκειται στη δουλεία του φόβου”.
Ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας με τη σειρά του, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρξει αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο.
Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι το νέο πακέτο μέτρων ενσωματώνει “πλήθος αντιφάσεων, είναι κοινωνικά άδικο, αντιαναπτυξιακό, ατελές, ανεπαρκές και οικονομικά αναποτελεσματικό” και έκανε λόγο για “ταμειακό πανικό” της Κυβέρνησης στις αποκρατικοποιήσεις.
Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση που θα τηρήσει κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, άφησε η Δημοκρατική Συμμαχία. Ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη θα αποφασίσει “ζυγίζοντας και παρακολουθώντας τα δεδομένα μέχρι την τελευταία στιγμή”.
Τέλος, με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής οι τέσσερεις βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς ζητούν ψηφοφορία με ονομαστική κλήση επί της αρχής του Νομοσχεδίου για το μεσοπρόθεσμο.
Και ενόσω όλα αυτά συμβαίνουν εντός Κοινοβουλίου, η Κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις των ανταρτών στο εσωτερικό της ΚΟ του κόμματος. Πέραν της στοχευμένης προς το σκοπό αυτό ομιλίας του Πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για “καθήκον” και για ”ώρα ευθύνης”, ο υπουργός Οικονομικών επιδόθηκε χτες σε απανωτές επικοινωνίες με όλους τους διαφωνούντες.
Πράγματι, λαμβάνουν χώρα έντονες διεργασίες προκειμένου να μεταπειστούν ο Αλέκος Αθανασιάδης  και ο Θωμάς Ρομπόπουλος, με τον δεύτερο να μοιάζει πιο “ευάλωτος” στις πιέσεις των κυβερνητικών στελεχών. Η στάση που θα κρατήσει η Χρύσα Αράπογλου καθώς και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ωστόσο εκτιμάται ότι τελικώς θα ψηφίσουν υπέρ του μεσοπρόθεσμου.
Από την άλλη, η Συγγρού, προς το παρόν δεν θέτει επισήμως ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Ωστόσο, έπειτα από την αμφίσημη δήλωση της Έλσας Παπασηματρίου –αλλά και τη στάση άλλων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης- ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε με νόημα πως “σε ζητήματα μείζονος σημασίας, όπως είναι το Μεσοπρόθεσμο, προφανώς οι βουλευτές συνυπολογίζουν ποια είναι η κεντρική γραμμή κάθε παράταξης. Η ΝΔ έχει σαφή θέση όσον αφορά την οικονομική πολιτική αυτής της κυβέρνησης, το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο”.

http://www.paraskhnio.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις