" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Έβαλαν κι άλλους φόρους στον εφαρμοστικό την νύχτα

Σκληρότερες παρεμβάσεις σε ΔΕΚΟ, νέο τσεκούρι στις δημόσιες επενδύσεις αλλά και μεγαλύτερες περικοπές στο εφάπαξ και στις επιχορηγήσεις στα ταμεία του ΟΤΕ και της ΔΕΗ αποφάσισε η κυβέρνηση για να κλείσει η τρύπα των 612 εκατ. ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να καταθέσει σε... δόσεις στη Βουλή έως αργά χθες το βράδυ τον εφαρμοστικό νόμο. Στην εισηγητική έκθεση, στην έκθεση του γενικού λογιστηρίου και σε πίνακες του Μεσοπρόθεσμου που άλλαξαν λόγω της απόφασης για απόσυρση του μέτρου επιβολής πλαφόν 300 ευρώ στην επιστροφή του φόρου από συλλογή αποδείξεων, καταγράφονται νέα μέτρα και αποκαλύπτονται παρεμβάσεις που περιγράφονται λιτά στο κείμενο του νόμου το οποίο γνωστοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή.
1. Η τρύπα των 612 εκατ. ευρώ κλείνει με κατά 50 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη παρακράτηση λειτουργικών δαπανών (11%) που εφαρμόζεται φέτος και διατηρείται έως και το 2015, με κατά 50 εκατ. ευρώ αποφασιστικότερες καταργήσεις – συγχωνεύσεις φορέων και μείωση των επιχορηγήσεων σε αυτές, με επιβολή από το 2011 της μείωσης του εφάπαξ των συνταξιούχων (50 εκατ. ευρώ), με μόνιμη μείωση κατά 50 εκατ. ευρώ των επιχορηγήσεων στο ΤΑΠ – ΟΤΕ, με πρόσθετη περικοπή 100 εκατ. ευρώ στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και με την εισαγωγή ειδικού τέλους στους ελεύθερους επαγγελματίες από φέτος που αναμένεται να φέρει στα κρατικά ταμεία 300 εκατ. ευρώ.
2. Στα μέτρα που είχαν εξ αρχής προϋπολογιστεί για να περιοριστεί το έλλειμμα στο 0,6% του ΑΕΠ το 2015 (και όχι στο 1% του ΑΕΠ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο Παπακωνσταντίνου) περιλαμβάνεται σειρά παρεμβάσεων η οποία αποτυπώνεται πιο καθαρά στην έκθεση του γενικού λογιστηρίου η οποία οφείλει να καταγράψει ένας προς ένα τα μέτρα με δημοσιονομικό κόστος / όφελος.
Τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 4,94 δισ. ευρώ μεταξύ άλλων από:
* Την αναδρομική από φέτος αύξηση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας (320 εκατ. ευρώ το 2011 και 164 εκατ. ευρώ στη συνέχεια).
* Την αύξηση των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης (220 εκατ. ευρώ).
* Την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα (300 εκατ. ευρώ).
* Νέα δαπάνη είναι η επιχορήγηση με 30 εκατ. ευρώ του υπό σύσταση ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας και άγνωστο ποσό για καταβολή αποζημίωσης για απαλλοτριώσεις ακινήτων προς πώληση.
* Μειώνεται η μισθολογική δαπάνη, άγνωστο πόσο, από την νέα αναβολή προσλήψεων των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ. Η μείωση του αριθμού των συμβασιούχων (κατά 50% φέτος) θα γίνει πιο αυστηρή τα επόμενα χρόνια καθώς φέτος υπολογίζονται 245 εκατ. ευρώ ετησίως, με οικονομικό όφελος και το 2015 350 εκατ. ευρώ.
* Φωτογραφίζεται μεγάλη γενίκευση του μέτρου άδειας άνευ αποδοχών μέχρι 5 έτη και απασχόληση με μειωμένο ωράριο αφού αναμένεται να φέρει φέτος 75 εκατ. ευρώ και έως το 2014 ποσό της τάξης των 415 εκατ. ευρώ ετησίως.
* Κόβονται 200 εκατ. ευρώ φέτος και 350 εκατ. ευρώ από το 2012 και μετά από την δαπάνη εφάπαξ στα ταμεία πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων και στο ΤΑΥΡΕΚΩ της ΔΕΗ (άρθρο 44 παράγραφος 5).
Επιπλέον, με τα μέτρα, όπως έχουν προς το προς διαμορφωθεί, καταργείται οριστικά το μέτρο επιστροφής φόρου έναντι αποδείξεων από το 2012 και απαιτούνται περισσότερες αποδείξεις (το 25% του εισοδήματος) για να «χτιστεί» το αφορολόγητο, οριστικοποιείται η επιβολή από το φθινόπωρο του 2013 της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, περικόπτονται αναδρομικά από την αρχή του χρόνου οι συντάξεις του ΝΑΤ και περιορίζεται η καταβολή επιδομάτων ανεργίας σε 18 μήνες ανά τετραετία μετά το 2013.

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις