" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Αυτό είναι το προκλητικό έγγραφο της Μέρκελ για τον κομισάριο ...

Αυτό είναι το προκλητικό έγγραφο της Μέρκελ για τον κομισάριο
Δυο ημέρες πριν τη σύνοδο κορυφής και λίγο πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους η Γερμανία επιδιώκει μια πλήρη ανατροπή των δεδομένων στη συζήτηση για τη νέα δανειακή σύμβαση προς την Ελλάδα ζητώντας ουσιαστικά να εκχωρηθεί στις Βρυξέλλες, άρα στην ίδια, ο έλεγχος της δημοσιονομικής της πολιτικής.

Οπως αποκάλυψαν οι Financial Times η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ έστειλε σε όλα τα κράτη μέλη εμπιστευτικό έγγραφο με το οποίο ζητείται ο διορισμός επιτρόπου (κομισάριου) για την εκτέλεση του ελληνικού Προϋπολογισμού.

Η Γερμανία επικαλείται την ανάγκη «αυστηρής διοίκησης και συστήματος ελέγχου» κάτι που και η ίδια η εφημερίδα χαρακτηρίζει «πρωτοφανές».

«Ενώπιον της απογοητευτικής μέχρι σήμερα προσαρμογής της, η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί μια εκχώρηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας σε ένα ευρωπαϊκό κλιμάκιο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραρο

Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο η Ελλάδα θα μπορεί να ελέγχει μόνο τις λειτουργικές δαπάνες της κυβέρνησης, αφού πρώτα έχει εξυπηρετήσει το χρέος της. Εάν ένας τέτοιος νόμος περάσει, γράφει η πρόταση, τότε οι αγορές και οι άλλοι πιστωτές θα μπορούν να σιγουρευτούν ότι στο μέλλον δεν θα επαναληφθεί η χρεοκοπία.
 

Ακόμη, σημείωνεται ότι «εάν μία από τις δόσεις δεν εκταμιευθεί, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να απειλεί τους δανειστές της με χρεοκοπία, αλλά αντιθέτως θα είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί περαιτέρω περικοπές δαπανών ως τη μόνη δυνατή αντίδραση σε μία ενδεχόμενη μη εκταμίευση».

Η ελληνική πλευρά απορρίπτει κατηγορηματικά τόσο μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Παντελή Καψή, όσο και με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Γιάννη Μιχελάκη ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Από γερμανικής πλευράς πάντως, μετά τη διαρροή του εγγράφου έγινε προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις και χθες το βράδυ αναφερόταν ότι αυτή είναι μια γενικότερη πρόταση που δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα και ότι σε τελευταία ανάλυση είναι ένα θέμα που μπορεί να συζητηθεί στο συμβούλιο κορυφής.

Από την πλευρά του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου διαρρεόταν χθες το βράδυ ότι στη σύνοδο κορυφής της 26ης Οκτωβρίου είχε γίνει σχετική συζήτηση και είχε συμφωνηθεί ότι δεν υπάρχει λόγος να τεθεί ένα τέτοιο ζήτημα.

Πάντως, ευρωπαϊκή πηγή επιβεβαιώνοντας τη γερμανική απαταίτηση δήλωσε: «Υπάρχουν συνομιλίες και προτάσεις στους κόλπους της ευρωζώνης, εκ των οποίων μια της Γερμανίας για την ενίσχυση του ελέγχου των προγραμμάτων και των μέτρων στην Ελλάδα. 

Ομάδα ξένων εμπειρογνωμόνων (στην Ελλάδα) θα μπορούσε να καθοδηγείται από ευρωπαϊκούς θεσμούς και να έχει επίσης ορισμένες εξουσίες για τη λήψη αποφάσεων».



http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις