" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Πολύ βαρύ το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα

Πολύ βαρύ το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για την Ελλάδα
Έκτακτη συζήτηση για το Ελληνικό ζήτημα αναμένεται να ξεκινήσει στην Σύνοδο Κορυφής που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. 

Η σοβαρότητα της κατάστασης διαφαίνεται από το γεγονός ότι ενώ το θέμα της χώρας μας δεν βρισκόταν επίσημα στην ημερήσια διάταξη, 4 χώρες-Γερμανία,Ολλανδία, Αυστρία και Βέλγιο ζήτησαν να δοθεί άμεση προτεραιότητα στο Ελληνικό ζήτημα.Κι ενώ σήμερα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής ήταν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, σύμφωνα με πληροφορίες τα πλάνα αλλάζουν και απαιτείται μάλιστα από την Ελληνική κυβέρνηση να απαντήσει κιόλας αύριο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Λουκάς Παπαδήμος έχει την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί, βάσει αυτών των «κόκκινων γραμμών», ωστόσο εάν οι εταίροι επιμείνουν σε σκληρά και ταπεινωτικά μέτρα, θα πρέπει να διαβουλευθεί εκ νέου με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς πριν από την τελική απόφαση.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως βαρύ, μετά και τη γερμανική πρόταση περί επιτροπείας, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για το PSI συνεχίζονται και η τρόικα επιμένει στη σκληρή γραμμή της.

Η κριτική της Ελλάδας εστιάζεται στην αδυναμία της χώρας μας να βελτιώσει τη δημοσιονομική εικόνα της, έπειτα από την εφαρμογή δύο Μνημονίων διάσωσης της χώρας. Σύμφωνα με το Bloomberg μάλιστα ασκείται κριτική και για την άρνηση της ελληνικής αντιπροσωπείας να δεχθεί το διορισμό επιτρόπου από την ΕΕ, που θα ελέγχει την εφαρμογή του ελληνικού προϋπολογισμού.

«Εκείνο που πρέπει να κάνουν οι Ελληνες είναι να δείξουν ότι είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν το πακέτο. Μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα στη δύσκολη αυτή φάση, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει όλες τις συμφωνίες που έχει συνομολογήσει με μας», φέρεται να δήλωσε ο ολλανδός πρωθυπουργός κ. Μαρκ Ρούτε.


O πρόεδρος του Eurogroup πάντως Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε απαράδεκτη την γερμανική πρόταση να τεθεί η Ελλάδα υπό εποπτεία. «Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στην ιδέα να δημιουργηθεί μια επιτροπή, η οποία θα έχει ως μόνη αποστολή (να επιβλέπει) την Ελλάδα. Αυτό είναι απαράδεκτο και για την Ελλάδα και για εμένα», δήλωσε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία επιχείρησε σήμερα να ρίξει τους τόνους, με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο της χώρας να δηλώνει ότι τα περί επιτροπείας αποτελούν απλώς «μια γενική σκέψη» και την ίδια την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να λέει ότι «δεν επιθυμώ μια πολεμική, αλλά μια συζήτηση που θα καταλήξει σε επιτυχία».

Στο μεταξύ συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ενώ το μεσημέρι της Δευτέρας γευμάτισε με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Ο κ. Παπαδήμος βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα με τις κόκκινες γραμμές που συμφωνήθηκαν την Κυριακή κατά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.




 http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις