" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Τις τελευταίες δεκαετίες, υπάρχει ένα συνεχές ενδιαφέρον για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.  

Έχουμε το προνόμιο, την τύχη και την τιμή ως  Έλληνες να ζούμε σε μια χώρα που ανεξαρτήτως των δυσκολιών που περνά,  κάθε σπιθαμή του εδάφους της μαρτυρά, ακτινοβολεί και δείχνει ιστορία και πολιτισμό....


Ας ξεκινήσουμε από τους πιο ευρέως γνωστούς σε όλους μας ιστορικούς μας τόπους που πάντα βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Αθήνα, Δελφοί, Ολυμπία αλλά και άλλα μέρη που και αν δεν είναι τόσο γνωστά κρύβουν σπουδαία μνημεία, ξωκλήσια, σπουδαία έργα τέχνης. Να μην ξεχνάμε πως ακόμη και ένας πολύ μικρός αμφορέας μπορεί να κρύβει μέσα του μια σπουδαία ιστορία.
 
Η 18η Απριλίου  κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 
 
Η πρόταση έγινε στις 18 Απριλίου του 1982, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Νοέμβριο του 1983.
 
Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση, την γνωριμία αλλά και την δράση του   κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.  Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται σ’ όλο τον κόσμο κάθε μορφής εκδηλώσεις, που στόχο έχουν στο να ενημερωθούμε όλοι για τα μνημεία της χώρας μας, τις δυσκολίες και τα προβλήματα συντήρησης τους αλλά και να ενισχύσουμε την προστασία και την ένταξη τους στην σύγχρονη ζωή.
 
Στην χώρα μας, τα μνημεία σήμερα έχουν την τιμητική τους, με έναν άκρως ενδιαφέρον, ενημερωτικό, διαπαιδαγωγικό και πολύ ενθαρρυντικό τρόπο. Ποιος είναι αυτός; Μα με δωρεάν είσοδο, στα δημόσια μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Προσοχή όμως,  ισχύει μόνο σήμερα για αυτό προλάβετε!
 
Να χαιρόμαστε τα μνημεία μας, να τα τιμάμε και να προσπαθήσουμε να τα γνωρίσουμε. Να ξέρετε πως έχουν πολλά να μας πουν. Και να μην ξεχνάτε, πως ο άνθρωπος τελικά είναι γένος… πολιτισμού.
 
 
 
 
 
 
 
Του Βάιου Ντάφου
http://rethemnosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις