Μια έκτρωση κάθε έντεκα δευτερόλεπτα πραγματοποιείται στην Ευρώπη, οδηγώντας στο θάνατο 2.725.820 έμβρυα ετησίως, ενώ στη χώρα μας ο αριθμός αυτός αγγίζει τις 200.000!
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 22% των ελληνίδων δηλώνει πως έχει κάνει τουλάχιστον μια έκτρωση ενώ το 10% των γυναικών που υφίστανται τέτοιου είδους επεμβάσεις είναι μόλις εφηβικής ηλικίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο ψυχικής και σεξουαλικής υγείας 40.000 εκτρώσεις το χρόνο αποφασίζονται από κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 ετών, από αυτές 1 στις 2 έφηβες που προχώρησε στην επέμβαση δεν έχει ενημερώσει ούτε καν τη μητέρα της. Ακόμη 4 στα 10 ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας φαίνεται πως δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο προστασίας από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Τέλος, ενώ στις χώρες της Ευρώπης το αντισυλληπτικό χάπι χρησιμοποιείται από το 22% των γυναικών κατά μέσο όρο, η χρήση του στην Ελλάδα φτάνει μόλις....το 3,2%!
Στη χώρα μας δεν είναι υποχρεωτικό το μάθημα τις σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που θα μπορούσε να διδάξει αγόρια και κορίτσια ότι το σώμα τους και το σεξ πρέπει να τα αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις. Η έκτρωση είναι ημι-παράνομη, αφού δεν γίνεται σε δημόσια νοσοκομεία αν δεν συντρέχει λόγος υψηλού κινδύνου για την μητέρα με τη συνέχιση της κύησης. Αν δεν υπάρχει τέτοιος λόγος, τότε γίνεται σε ιδιωτικό μαιευτήριο οπότε δεν καλύπτεται από τα ταμεία.
Αντίστοιχα, το αντισυλληπτικό χάπι έχει βγει από τη λίστα των φαρμάκων που συνταγογραφούνται (εκτός αν γίνει ως μέρος ορμονολογικής θεραπείας) και η τιμή του συνεχώς αυξάνεται. Την ίδια ώρα η πληροφόρηση που γίνεται για το αντισυλληπτικό χάπι είναι ελλιπέστατη και αντικρουόμενη. Η αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος ακούγεται μακρινό, ως αστείο.
Ημερίδα στις 23 Απριλίου
Με το ανεξάντλητο αυτό θέμα θα επιχειρήσουν να καταπιαστούν ο Λύο Καλοβυρνάς, σύμβουλος ψυχικής υγείας, η Μαρία Παραδείση, ιστορικός κινηματογράφου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος «σπουδές φύλου και ισότητας στις πολιτικές επιστήμες» του Παντείου Πανεπιστημίου με την συγγραφέα και κοινωνική ανθρωπολογο Έρση Ζαράγκλη. Στη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου της «Οι βουβές πληγές: Η αντι-σύλληψη και η έκτρωση ως βίωμα και πράξη» μέσα από το πρίσμα της σύλληψης, της αντισύλληψης και της έκτρωσης θα συζητηθούν θέματα για την κοινωνική κατασκευή της εγκυμοσύνης, της μητρότητας της γυναικείας δύναμης και του αυτονόητου τμήματος.
Η συζήτηση θα γίνει τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2012 στις 6.30 στο ιστορικό αρχείο της βιβλιοθήκης θεμάτων ισότητας & φύλου: Καπνικαρέας και μητροπόλεως, πλάκα 2ος όροφος τηλ. 210 32 15 618
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου