" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Έρχεται τη Δευτέρα η τρόικα με... δωράκι 1 δισ.


Click on the slide!  
 
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα εκταμιεύσει πριν από το τέλος Ιουνίου το 1 δισ. ευρώ της «κουρεμένης» δόσης του Μαΐου, όπως ανακοίνωσε μετά το τέλος του Eurogroup ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Το κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται να επισκεφτεί την Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την επίσημη πρόσκληση που αναμένεται τη Δευτέρα, και θα ετοιμάσει, από κοινού με τη νέα κυβέρνηση, το επικαιροποιημένο μνημόνιο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος.

«Αναμένουμε η νέα κυβέρνηση να προσκαλέσει την τρόικα στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ. Από τις υπόλοιπες δηλώσεις, αλλά και με βάσει δηλώσεις του Φινλανδού υπουργού Οικονομικών, το συμπέρασμα είναι ότι το ταξίδι του κλιμακίου στην Αθήνα θα γίνει την ίδια ημέρα (Δευτέρα).


Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ελλάδα διαβεβαίωσε τους εταίρους της ότι θέλει να παραμείνει στο ευρώ.


«Ακούσαμε προσεκτικά τον υπηρεσιακό υπουργό Γιώργο Ζανιά, ο οποίος παρέστη στη σημερινή συνεδρίαση, και μας διαβεβαίωσε τόσο για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, όσο και για την αποφασιστικότητα του νέου πρωθυπουργού και της κυβέρνησης συνεργασίας για την αφοσίωση στο ευρώ και στη δέσμευσή της να τιμήσει τη δέσμευση στο ευρώ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη», είπε ο κ. Γιούνκερ.


Από την πλευρά του, ο επίτροπος Όλι Ρεν, όσο και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι η τρόικα θα εξετάσει την πορεία του προγράμματος, «τι έχει γίνει, τι δεν έχει γίνει», προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να πετύχει τους στόχους της.


Γεγονός είναι ότι τόσο ο κ. Γιούνκερ, όσο και ο Όλι Ρεν και Κριστίν Λαγκάρντ δεν έκαναν αναφορά σε «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου, αλλά σε «επικαιροποίηση».


Η Κριστίν Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι η τρόικα δεν θα προετοιμάσει «αναθεώρηση» του μνημονίου, αλλά επικαιροποίησή του. Το κλιμάκιο -είπε- θα βρεθεί στην Ελλάδα κυρίως σε μία αποστολή συλλογής στοιχείων: «Τι έχει γίνει, τι δεν έχει γίνει» και θα επιστρέψει τα αποτελέσματα στην ΕΚΤ την Κομισιόν και το ΔΝΤ. Αλλωστε, πρόσθεσε η κυρία Λαγκάρντ, η τρόικα έχει να βρεθεί στην Ελλάδα από το Μάρτιο.


Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μιλώντας για τη γενικότερη κατάσταση, στην Ευρωζώνη, αναφερόμενη σε έκθεση του ΔΝΤ για την κατάσταση στη ζώνη του ευρώ, διαπίστωσε «εντεινόμενες και οξείες πιέσεις» και κάλεσε την ΕΚΤ να ασκήσει «δημιουργική και επινοητική» νομισματική πολιτική.


«Αυτό μπορεί να περάσει μέσα από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ή με μια πιο παραδοσιακή πολιτική. Εναπόκειται στην ΕΚΤ να αποφασίσει», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ και έκανε επίσης λόγο για ανάγκη δημοσιονομικής ένωσης στην Ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις