" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Φόβος στο Μαξίμου ότι η κυβέρνηση δεν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης


  Πατήστε για μεγέθυνση
Με γόρδιο δεσμό μοιάζει η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας για τη συγκρότηση μεταβατικής προσωρινής κυβέρνησης, με τον Γιώργο Παπανδρέου να κινδυνεύει πολύ σοβαρά να μη λάβει ψήφο εμπιστοσύνης το βράδυ στη Βουλή.

Από το μεσημέρι σήμερα, αναμένονται ισχυρές πιέσεις εντός και εκτός Βουλής στον Γιώργο Παπανδρέου για να δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, προκειμένου να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, κάτι που αποτελεί ουσιαστικά προϋπόθεση για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Η ψήφος εμπιστοσύνης, δηλαδή, κατ’ ουσίαν αποτελεί ψήφο απομάκρυνσης από την πρωθυπουργία.


Ισχυρότατες, εξάλλου, είναι οι πιέσεις και από τις Βρυξέλλες τόσο προς τον πρωθυπουργό όσο και προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να καταλήξουν άμεσα σε κυβέρνηση συνεργασίας, διαφορετικά όπως διαμηνύουν, η χώρα θα βρεθεί σύντομα εκτός ευρώ. Στο δε εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ κορυφαία στελέχη και βουλευτές φοβούνται ότι αν δεν υπάρξει κατάληξη πριν το βράδυ στο θέμα της κυβέρνησης συνεργασίας, ο πρωθυπουργός ενδέχεται να χρησιμοποιήσει την ψήφο εμπιστοσύνης για να παραμείνει στην εξουσία όσο διάστημα είναι δυνατόν.


Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει οι συζητήσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση να λάβουν σήμερα σάρκα και οστά, ώστε να δοθεί ένα επιχείρημα σε διαφωνούντες βουλευτές να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης, αφού θα επιβεβαιωθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αποχωρεί από την πρωθυπουργία.

Ωστόσο, η επίτευξη συμφωνίας με τον Αντώνη Σαμαρά δεν θα είναι καθόλου εύκολη, αφού υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες τόσο ως προς τον χαρακτήρα, όσο και ως προς την διάρκεια της μεταβατικής κυβέρνησης. Ο Α. Σαμαράς μιλάει για μια κυβέρνηση έξι το πολύ εβδομάδων, ενώ στην τοποθέτησή του στο Κοινοβούλιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για μια κυβέρνηση που (αφού θα έχει ψηφιστεί έως τις 15 Δεκεμβρίου η δανειακή σύμβαση) θα έχει διάρκεια ζωής το λιγότερο έως τον Φεβρουάριο, καθώς τότε υπολογίζεται να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων.

Η μεταβατική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, θα απαιτηθεί το διάστημα της θητείας της να υλοποιήσει πολύ σκληρά μέτρα, όπως π.χ. αυτά προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο ή να αντιμετωπίσει δύσκολες υποθέσεις, όπως π.χ. ο φετινός γιορτασμός του Πολυτεχνείου. Δημήτρης Ρέππας και Νίκος Αθανασάκης, ωστόσο, είναι έτοιμοι σήμερα, ώστε να συζητήσουν αυτές και πολλές άλλες λεπτομέρειες με τους εκπροσώπους της ΝΔ, αν και η άλλη πλευρά συμφωνήσει.


Ισχυροί φόβοι για καταψήφιση

Ακόμα, πάντως, και στο παρασκήνιο ο Ε. Βενιζέλος τελικά «πείσει» τους βουλευτές που πρόσκεινται σε αυτόν να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης, πράγμα όντως πολύ δύσκολο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι κυβέρνηση και πρωθυπουργός θα συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων που απαιτείται. Η κυρία Βάσω Παπανδρέου, με την χθεσινή της τοποθέτηση στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, δεν άφησε κανένα περιθώριο ότι θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ και άλλοι βουλευτές κινούνταν στην κατεύθυνση αυτή. Η κυρία Έλενα Παναρίτη, πάντως, δήλωσε το βράδυ χθες ότι θα ψηφίσει υπέρ, έστω και «με βαριά καρδιά».


http://www.real.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις