" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Eπιτροπεία και πολιτικές εγγυήσεις για να πουν το «ναι» στο Eurogroup

Ζητούν επιτροπεία και ειδικό λογαριασμό για να πουν το «ναι» στο Eurogroup
Το θρίλερ για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης συνεχίζεται και θα έχει ακόμα αρκετά επεισόδια μέχρι τη Δευτέρα, οπότε και αναμένεται να συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Eurogroup. 

Όπως προέκυψε και από την τηλεδιάσκεψη οι Ευρωπαίοι θέλουν τη δημιουργία ενός ισχυρού εποπτικού μηχανισμού για την Ελλάδα, όπως η ενεργοποίηση του Ειδικού Λογαριασμού, ενώ ζητούν δεσμεύσεις από όλο το πολιτικό σύστημα κάτι που αποδεικνύει ότι τίθεται πλέον θέμα πολιτικής διαχείρισης του θέματος.

Στην ανακοίνωση του, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαίκή Επιτροπή ολοκλήρωσαν την έκθεσή τους επί της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους η οποία και παραδόθηκε στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης. 

Τόνισε πως προσδιορίστηκαν οι τομείς, στους οποίους η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές δαπανών με το ύψους τους να φτάνει 325 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα έκανε λόγο για πιο αυστηρή εποπτεία, δείχνοντας ουσιαστικά την ενεργοποίηση του Ειδικού Λογαριασμού.

«Απαιτείται περισσότερη επεξεργασία για τον ειδικό μηχανισμό εποπτείας που θα ισχυροποιήσει την επιτήρηση του προγράμματος και θα διασφαλίσει ότι η προτεραιότητα αυτού θα είναι στην εξυπηρέτηση του χρέους». Για να καταλήψει πως «βάση τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή συγκεντρωμένα στο τραπέζι αλλά και τα προαναφερθέντα, πιστεύω ότι το Eurogroup θα μπορέσει να λάβει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε πως το Ελληνικό Κοινοβούλιο τάχθηκε με πλειοψηφία δύο τρίτων υπέρ του προγράμματος. Πρόσθεσε πως η Βουλή νομοθέτησε όλες τις δύσκολες διατάξεις για την αγορά εργασίας, παράλληλα επετεύχθηκε η κάλυψη του δημοσιονομικού στόχου για το 2012, ενώ συμφωνήθηκαν και οι περικοπές των 325 εκατομμυρίων ευρώ, για τις οποίες ζήτησαν δεσμεύσεις οι Ευρωπαίοι.

Επεσήμανε όμως ότι στην τηλεδιάσκεψη κυριάρχησε «η πολιτική συζήτηση για το τι θέλει η ελληνική κοινωνία και τι θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση, αν μπορεί δηλαδή να συνεχίσει την εκτέλεση του προγράμματος». 

Τόνισε μάλιστα πως οι εταίροι θέλουν να ξέρουν ότι έχουν μια χώρα αξιόπιστη, με συνέχεια και συνέπεια, κάτι που εξήγησε η ελληνική πλευρά με μεγάλη σαφήνεια. Προφανώς εννοούσε τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που στηρίζουν ακόμα την κυβέρνηση, αφού όπως τόνισε, «στα δυο μεγάλα κόμματα μπορεί να βασιστεί η εφαρμογή του προγράμματος. Δεν υπάρχει και άλλη λύση».

Ο κ. Βενιζέλος πάντως απηύθυνε και έκκληση σε δραματικούς τόνους προς τον πολιτικό κόσμο της χώρας: «απαιτείται ενότητα και ομαλότητα. Όσοι υποστηρίζουν αόριστα άλλη λύση, ή μια λύση επιστροφής στη δραχμή και εξόδου από τη ευρώ, δεν αντιλαμβάνονται ότι με τέτοια τυφλή και μυωπική αντίδραση, τα εισοδήματα θα καταρρεύσουν. Δεν εγγυάται κανείς την προοπτική και την ασφάλεια του Έλληνα πολίτη».



 http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις