" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Τη Δευτέρα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα μετρά

Διαβουλεύσεις και έντονη κινητικότητα παρατηρείται στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής και του υπ. Οικονομικών, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πραγματικός αγώνας δρόμου προκειμένου να κατατεθεί ακόμη και απόψε ή, το αργότερο αύριο, το πολυνομοσχέδιο - γίγας που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση και τη συμφωνία για το κούρεμα του χρέους, καθώς η τελευταία πρόκειται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης την Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Την ίδια ώρα, όπως αποφασίστηκε το Σάββατο θα συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις. Πιο συγκεκριμένα, σε επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρεται ότι "υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, θα συνεδριάσει αύριο, Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012, στις 14:00 το Υπουργικό Συμβούλιο".


Στην ημερίσια διάταξη περιλαμβάνονται ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, οι προαπαιτούμενες ενέργειες στο πλαίσιο του νέου οικονομικού προγράμματος και η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011, με εισηγητή τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

H προσπάθεια εστιάζεται στο να έχουν ψηφιστεί τα μέτρα πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης .Οι εφαρμοστικοί νόμοι αρχικά, όπως είχε διαρρεύσει, θα κατετίθοντο στην Βουλή μετά από δεκαπέντε μέρες από την ψήφιση του Μνημονίου ΙΙ. Εντούτοις οι πιέσεις από τις χώρες της ζώνης του Ευρώ και συγκεκριμένα από την ομάδα των χωρών με πιστοληπτική αξιολόγηση 3Α για περισσότερες εγγυήσεις – ακόμα και πολιτικές – επέδρασαν στην απόφαση του οικονομικού επιτελείου.

Δείτε εδώ αναλυτικό ρεπορτάζ σχετικά με το ποια μέτρα αναμένεται να περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο καθώς και εδώ τις τελευταίες πληροφορίες για την περικοπή των συντάξεων.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το πρώτο σενάριο αναφέρει ότι ο εφαρμοστικός νόμος θα ακολουθήσει την διαδικασία του «κατεπείγοντος», δηλαδή το Σάββατο θα συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και την Κυριακή η το, αργότερο, μέχρι τη Δευτέρα το πρωί θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Το δεύτερο σενάριο θέλει το νομοσχέδιο να έρχεται ως «πράξη νομοθετικού περιεχομένου». Αυτό σημαίνει ότι είναι άμεσα εφαρμόσιμο, χωρίς να ψηφιστεί από την Ολομέλεια (η κυβέρνηση υποχρεούται να το φέρει προς κύρωση από την ολομέλεια εντός 40 ημερών).

Τέλος, ορισμένοι αναφέρουν ότι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα πάει στο Eurogroup  μόνο με την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου και ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν την ερχόμενη Τετάρτη.

Σε κάθε περίπτωση , την Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στην βελγική πρωτεύουσα και θα παρουσιάσει στους ευρωπαίους συναδέλφους τους εφαρμοστικούς νόμους.

Επιπλέον μετά τις πιέσεις από τις χώρες που διατηρούν τα 3Α στην Ευρώπη και τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε, ήρθε σήμερα μια δήλωση υποστήριξης της Ελλάδας από τον Γάλλο πρωθυπουργό κ. Φρανσουά Φιγιόν, κάτι που επιβεβαιώνει την αίσθηση που υπάρχει σε κυβερνητικά στελέχη πως τις τελευταίες ημέρες παράλληλα με το μπλοκ των «δύσπιστων» εταίρων, αναπτύσσεται μπλοκ «υποστηρικτών» της χώρας μας, εν όψει του Eurogroup . 

Ο κ. Φρανσουά Φιγιόν μιλώντας σήμερα Παρασκευή στο ραδιόφωνο RTL είπε: «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην υπάρξει χρεωκοπία στην Ελλάδα, που θα είναι δραματική για τους Έλληνες και δραματική για τους Ευρωπαίους». Συμπλήρωσε, δε, ο Γάλλος πρωθυπουργός ότι μετά την ψήφιση από την ελληνική Βουλή του Μνημονίου ΙΙ «οι Ευρωπαίοι πρέπει να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτή είναι η θέση που υπερασπίζεται η Γαλλία».

Ήδη από χτες επικρατεί ένα κλίμα αισιοδοξίας για συμφωνία στο Eurogroup σχετικά με τη διαδικασία του κουρέματος και του PSI (διαβάστε εδώ σχετικά) , ενώ ανάλογη είναι η αίσθηση που προκύπτει από τις τελευταίες επαφές του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με την καγκελάριο Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μόντι και άλλους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
 
 
 http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις