" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Απίστευτη αλητεία της Bild για υποτιμημένα «Ελληνικά» ευρώ



Ένα ακόμα άθλιο άρθρο κατά της Ελλάδας δημοσιεύει σήμερα η γερμανική Bild, όπου λίγο πολύ αναρωτιέται μήπως θα πρέπει οι ευρωπαίοι πολίτες να ξεφορτωθούν 

τα «Ελληνικά» ευρώ που έχουν στην τσέπη τους από τον κίνδυνο... υποτίμησης. 


Γιατί όμως τα ευρώ και τι σημαίνει Ελληνικά ευρώ; 


Διαβάστε παρακάτω...


Αφορμή για όλο το πανηγύρι που στήθηκε, με αναπαραγωγή και από Eλληνικά μέσα είναι μια πρόταση του γερμανού καθηγητή και μέλους του οικονομικού συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Τσαρλς Μπλανκάρτ.

Τι είχε προτείνει ο κύριος καθηγητής;

Με απλά λόγια, ο Μπλάνκαρτ πρότεινε, σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, τα ευρώ που έχουν τυπωθεί στην Ελλάδα να γίνουν νέο νόμισμα της Ελλάδας αλλά με πολύ μικρότερη -υποτιμημένη- αξία.

Η πρόταση του καθηγητή Μπλάνκαρτ, κατά πάσα πιθανότητα περισσότερο σαν ιδέα προς συζήτηση παρά ολοκληρωμένη τεχνική μελέτη, αφορούσε το υποθετικό ενδεχόμενο να πρέπει η Ελλάδα να δώσει άμεσα (εν μια νυκτί) νέο νόμισμα στους πολίτες.

Ποια είναι αυτά τα ευρώ και πως διακρίνονται; Πρόκειται για χαρτονομίσματα που τυπώνονται στην Ελλάδα και τα οποία διακρίνονται από τον αριθμό Υ που έχουν στο σειραϊκό αριθμό τους (εικόνα).

Το γεγονός όμως ότι τα χαρτονομίσματα αυτά τυπώνονται από την Τράπεζα της Ελλάδας στην χώρα μας δεν τα καθιστά διαφορετικά από όλα τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα (πολλαπλάσια ή υποδιαιρέσεις) του ευρώ.

Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδας δεν τυπώνει όλα τα χαρτονομίσματα αλλά μόνο εκείνα των 10 ευρώ, καθώς η χώρα μας έχει αναλάβει την εκτύπωση των «δεκάευρων», τα οποία φυσικά κυκλοφορούν παντού στην Ευρώπη.

Επομένως, δεν υπάρχουν «Ελληνικά ευρώ» αλλά χαρτονομίσματα των 10 ευρώ που έχουν τυπωθεί στην Ελλάδα.

Η Bild βέβαια έχει κινδυνολογική διάθεση, καθώς στον τίτλο του άρθρου αναφέρει επι λέξη: «Τι θα γίνει με τα «Ελληνικά» ευρώ που έχουμε στα πορτοφόλια μας, σε περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από το ευρώ;» ενώ στην αρχή του κειμένου αναφέρει ότι η «πιθανή» έξοδος της χώρας από το ευρώ πλησιάζει μαζί με τις εκλογές.

Πιο κάτω όμως επισημαίνει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν«δηλητήριο για την ελληνική οικονομία» καθώς «ήδη οι Έλληνες λεηλατούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ζητώντας ευρώ σε μετρητά».

Και τονίζει ότι το σχέδιο Μπλανκάρτ μπορεί να έλυνε κάποιο πρόβλημα, αλλά, «δυστυχώς, θα είχαμε ξαφνικά όλοι άχρηστα ευρω- χαρτονομίσματα στις τσέπες μας, τουλάχιστον όσα έχουν το σειριακό αριθμό Υ».


Δείτε όλο το άρθρο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις