" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων "για γέλια και για κλάματα"...






Εντυπωσικά ... ανεφάρμοστο αποδεικνύεται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα από τα στοιχεία πoυ έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών και πλέον γίνεται σαφές ότι ψηφίστηκε μόνο να να πάρουν πίσω τα δανεικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες, αδιαφορώντας για την ουσία και τα πραγματικά γεγονότα. Ποια είναι αυτά; Ότι είναι πρακτικά αδύνατον ως το τέλος του χρόνου να εισπραχθούν από αποκρατικοποιήσεις 5 δισ. ευρώ συνολικά.
Τα 1,7 δισ. θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί έως το Σεπτέμβριο και άλλα 3,3 δισ. μέχρι τις 31/12! Ξέρετε κατ'αρχήν, κανέναν που να αγοράζει ένα περιουσιακό στοιχείο σε μία τιμή που να ευνοεί τον πωλητή όταν ο αγοράστής ξέρει ότι είναι "με το πιστόλι στο κρόταφο"; Άρα ακόμα και αν τα συγκέντρωναν αυτά τα λεφτά η αξία θα μπορούσε να είναι και δεκαπλάσια.
Αλλά είναι πρακτικά αδύνατον να συγκεντρωθούν αυτά τα χρήματα. Μόνο η πώληση μιας ΔΕΗ, ενός ΟΠΑΠ ή ενός πακέτου υπερκεδροφόρων ΔΕΚΟ, όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ΕΥΔΑΠ κλπ θα μπορούσαν να δώσουν αυτά τα λεφτά. Πέραν τούτου ουδέν. Είναι δυνατόν; Ακόμα και η φημολογούμενη πώληση της Ελληνική Αεροπορικής Βιομηχανίας (έχουν επανέλθει τα σενάρια πώλησης παρά το γεγονός ότι αρχικά δεν περιλαμβανόταν στις προς πώληση ΔΕΚΟ) ψιχία θα έφερεν αφού πρόκειται για μια καταχρεωμένη εταιρεία.


Παράγοντες της αγοράς λένε ότι «Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί θα πρέπει να είναι ευτχισμένοι στην κυβέρνηση αν συγκεντρώσουν τα 2 από τα 5 δισ, μέχρι το τέλος του χρόνου. Αλλά πολύ δύσκολα θα συγκεντρωθούν και αυτά".
Για τις άλλες κρατικές αμυντικές βιομηχανίες, ούτε λόγος. Αν εισπράξουν ένα ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ (από την στιγμή που διαγράψουν κάπου 1 δισ. ευρώ) από τα ΕΑΣ θα είναι μεγάλη επιτυχία, ενώ και για την ΕΛΒΟ ισχύει το ίδιο νούμερο. Αυτή είναι η αξία της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας αυτή την στιγμή. Όσο αξίζει ένα μεσαίο πρόγραμμα του ΕΜΠΑΕ...
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, υποχρεώνει το ελληνικό δημόσιο να μεταφέρει, κάθε τρίμηνο από τώρα και μετά, κονδύλια 1 δισ. ευρώ, σε ειδικό κυβερνητικό λογαριασμό που έχει ανοιχθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για τις ανάγκες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις