Η πρώην υπουργός, έως τώρα, σώζει τα προσχήματα, καθώς οι περισσότεροι εκ των ομιλητών τοποθετούνται σαν να μην …έχει γίνει και τίποτε όλο αυτό το διάστημα.
“Δεν μπορείς να λειτουργείς με παρέες”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπανδρέου στον πρωθυπουργό, ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι ο ίδιος έχει στηρίξει πλήρως την οικονομική πολιτική που ακολουθεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου η οποία συνίσταται απλώς στο να επιβάλλονται νέοι φόροι και να περικόπτονται οι μισθοί.
Η ίδια αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του Γιώργου Παπανδρέου για επιτυχία στον περιορισμό του ελλείμματος, καθώς απέδωσε την εξέλιξη στο ότι το Δημόσιο χρωστά σε διάφορες πληρωμές περί τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
"Είμαι στο ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του. Είναι η πρώτη φορά που ανησυχώ όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ αλλά κυρίως για τη χώρα. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ κρίσιμη κατάσταση. Έχουμε κοινωνική κρίση, πολιτική κρίση και εξαρτάται από εμάς αν αυτή η χώρα έχει ένα μέλλον όπως θα ήθελε η Νέα Γενιά. Η ΚΟ παρά τις απίθανες δυσλειτουργίες της κυβέρνησης στήριξε την πολιτική σου. Τα μέτρα που υλοποιήθηκαν ήταν μόνο η μείωση μισθών και συντάξεων", είπε η Βάσω Παπανδρέου.
"Η δημόσια διοίκηση χειρότερη από πριν. Το οικονομικό επιτελείο είχε τη στήριξή σου σε όλες τις φάσεις. Μια χώρα πτωχευμένη δεν λύνεται το πρόβλημά της με νέα δάνεια. Χρωστάει το δημόσιο για αυτό υπάρχει η μείωση των πέντε μονάδων. Τι είδους διαπραγμάτευση γίνεται; Είναι φανερό πως δεν διαπραγματευόμαστε πραγματικά. Ρήση Κεινς «αν χρωστάς μία λίρα». Όσο συμφέρον έχουμε εμείς να μην πάμε στην πτώχευση άλλο τόσο συμφέρον έχουν και οι ξένοι. Ο Ομπάμα δεν ας αγάπησε. Θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε πιο αποτελεσματικά έχουμε οδηγήσει τη χώρα σε τρομερή ύφεση, Αντι να κινητοποιήσουμε τις υγιείς δυνάμεις της χώρας, έχουμε καταφέρει να κινητοποιήσουμε το σύνολο της κοινωνίας εναντίον μας. Η κυβέρνηση συνεχώς διατυμπάνιζε ότι λειτουργούμε σε έκτατες συνθήκες", πρόσθεσε.
Η κ. Βάσω Παπανδρέου είχε από το πρωί …δείξει τις διαθέσεις της. Είχε ηγηθεί της συλλογής υπογραφών για τη σύγκληση της ΚΟ ενώ ήταν και η μόνη στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής που δεν χειροκρότησε την πρωθυπουργική εισήγηση.
Οι τοποθετήσεις των βουλευτών
Πρώτος στον κατάλογο των τοποθετήσεων ήταν ο Αντρέας Μακρυπίδης που είπε :
«Σήμερα ζούμε ιστορικές στιγμές οι οποίες απαιτούν ιστορικές αποφάσεις από ηγέτες που θα πάνε κόντρα στο ρεύμα. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Είμαι αλληλέγγυος στις προσπάθειες και τους αγώνες του πρωθυπουργού».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Χρήστος Παπουτσής.Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατηγόρησε όσους «μαγεύονται» από τις σειρήνες των τηλεοπτικών καμερών και κάνουν εύκολη κριτική στην κυβέρνηση, ενώ είπε πως υπάρχουν ορισμένοι και μέσα στην αίθουσα στην οποία συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα που επεξεργάζονται σενάρια συνταγματικής εκτροπής και κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και ψήφο εμπιστοσύνης στο μεσοπρόθεσμο.
Οι πρώτες φωνές κριτικής ακούστηκαν από τον Οδυσσέα Βουδούρη, βουλευτή Μεσσηνίας, ο οποίος ζήτησε να κάνει αυτοκριτική το υπουργείο Οικονομικών.
Στη συνέχεια η βουλευτής του Έβρου Όλγα Ρεντάρη , τόνισε ότι «Η λέξη σωτηρία της χώρας έχει καταντήσει στερεότυπο. Βλέπω πως εμείς είμαστε πιο αυστηροί στα μέτρα απ’ ότι μας ζητάνε. Θέλω να ξέρω ποιο υπουργείο δεν έχει κάνει καλά τη δουλειά του. Να συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα μια φορά το μήνα. Οι τραγικές στιγμές που περάσαμε εχθές και σήμερα ήταν τεστ αποτελεσματικότητας. Μικρό σχήμα. Η ανάπτυξη σε ένα υπουργείο».
Ο Βουλευτής του Νομού Τρικάλων, Χρήστος Μαγκούφης είπε: «Να δώσουμε μάχη μακριά από φιλοδοξίες. Είναι ριψάσπιδες όσοι παραιτήθηκαν. Εδώ κρίνεται ο αγώνας. Να δώσουμε μάχη μακριά από τις οποίες φιλοδοξίες».
Από την πλευρά του ο βουλευτής Β Πειραιά του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Λιντζέρης είπε ότι «ξεκινήσαμε πριν 18 μήνες αξιόλογο πολιτικό κεφάλαιο. Καταβλήθηκαν σημαντικές προσπάθειες. Ο τελικός απολογισμός εμφανίζει αρνητικό πρόσημο. Εξαντλούμε καθημερινά το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέταμε. Το αποκορύφωμα του δράματος συντελέστηκε εχθές που απωλέσθη η συναίνεση. Τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν πρωτοβουλίες. Ζήτησε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Εξέφρασε την ενόχλησή του για τα περί αποστασίας».
«Είναι ανοησίες, τα όσα ακούγονται περί αποστασίας και Ιουλιανών , τα ρολόγια όσων τα λένε έχουν σταματήσει πολύ πίσω», πρόσθεσε ο κ. Λιντζέρης.
Η βουλευτής Τόνια Αντωνίου είπε: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πολιτική και θεσμική κρίση. Το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση από τη ΝΔ λίγο πριν την πτώχευση. Δεν μπορούμε να δίνουμε πολιτική αμνήστευση στον Καραμανλή. Το ΠΑΣΟΚ έρχεται να αντιμετωπίσει μια κρίση πολιτισμική στη χώρα. Το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η κρίση εμπιστοσύνη με τους πολίτες. Ζητούν διέξοδο από την κρίση. Οι λογικές το 65 πρέπει να τελειώνουμε».
Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ είπε ότι «οφείλουμε να ψηφίσουμε να μέτρα. Είναι χρέος μας προς τη χώρα, προς τους πολίτες. Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Οι Παπανδρέου δεν φυγομάχησαν».
«Κανείς δεν αμφισβήτησε το κόπο και την ικανότητα διαπραγμάτευσης. Οι αποφάσεις δεν μπορούν να καθυστερούν. Η κακή απόφαση είναι καλύτερη με τη μη απόφαση. Ολιγομελές σχήμα. Δεν υπάρχουν περιθώρια δοκιμών. Χρόνια πολλά για τα γενέθλιά σας», είπε από την πλευρά του ο βουλευτής Η. Καρανίκας.
Με τη σειρά του ο βουλευτής Θανάσης Οικονόμου δήλωσε: «Ο χρόνος είναι αδίστακτος και πρέπει να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε της δανειακές μας υποχρεώσεις. Να λειτουργήσουμε συντεταγμένα. Πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας».
Ο Ντίνος Βρεττός, είπε ότι «ο όρος επαναδιαπραγμάτευση είναι δική μας υπόθεση. Μα, δεν κάνουμε τίποτε άλλο. Επαναδιαπραγμάτευση είναι μόνιμη σταθερή και θα κρατήσει μέχρι τέλους».
Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Άρτας Δημήτρης Τσιρώνης ανέφερε πως οι δυσκολίες «δυσκολίες δεν νομιμοποιούν κανέναν μας να θέσουν σε δοκιμασία την ενότητα της παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ έχει προσφέρει πάρα πολλά στην ελληνική κοινωνία. Να επιδείξουν συμφωνία. Δεν περιμένει τίποτα ο ελληνικός λαός ούτε από τη ΝΔ ούτε από τον Σαμαρά. Η ιστορία θα κρίνει αυστηρά όσους κάνουν πίσω».
«Δεν έχουμε τη δανειακή σύμβαση στη βουλή επί ένα χρόνο. Το πρόβλημα είναι ότι χρειαζόμαστε καθαρή θέση για εθνικό σχέδιο. Ποτέ δεν υπάρχει ένας δρόμος. Ενόχληση για 65’», είπε η Χρύσα Αράπογλου.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό Κοζάνης Πάρης Κουκουλόπουλος είπε: «Αυτό που ζούμε τις τελευταίες ημέρες ήταν το πέρασμα της κρίσης σε πολιτικό επίπεδο. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνει θεσμική. Η χώρα γεμίζει από λαθρομετανάστες και αδειάζει από τα καλά μυαλά. Τρεις προτάσεις: Αλήθεια, δημοκρατία αξίες. Αλήθεια στα δημοσιονομικά. Δημοκρατία είναι σταθερή επιλογή για μας. Αξίες αφορούν την ιδεολογία μας και τις αρχές μας».
Η Μαρία Μίχου, βουλευτής Πιερίας με το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «οι αποφάσεις μας θα κρίνουν το μέλλον του τόπου μας. Ο λαός θα κρίνει ποιος έπραξε σωστά και ποιος όχι. Δεν πληρώνουμε τόσο τις αδυναμίες της νέας κυβέρνησης όσο τις αδυναμίες του παρελθόντος. Οι παραιτήσεις δεν βοηθούν».
Δραματικές διαβουλεύσεις
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης είχε προηγηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, στον οποίο κάποιος κυβερνητικές πηγές "χρέωναν" νωρίτερα το όλο κλίμα καθώς και τις παραιτήσεις των βουλευτών Φλωρίδη και Νασιώκα που είχαν ανάψει φωτιές στο πολιτικό σκηνικό.
Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε πριν την έναρξη της ΚΟ συναντήσεις και με άλλους κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ, σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί η σφοδρή εσωκομματική κρίση.
http://www.protothema.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου