" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Δεν έχουν το ηθικό δικαίωμα να κυβερνούν



Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου
Χωρίς θεσμική και πολιτική νομιμοποίηση παραμένει η κυβέρνηση του κ. Γ.Α. Παπανδρέου παρά τον ανασχηματισμό, ο οποίος δεν έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στην κοινωνία και δεν δίνει διέξοδο στο κοινωνικό τέλμα.
Απόδειξη της αυστηρής προσήλωσής του στην αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες και στη υιοθέτηση βάρβαρων μέτρων εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας επιβεβαίωσε ο κ. Παπανδρέου με όσα έχει δηλώσει είτε από το βήμα της Βουλής, είτε μιλώντας με τους συνεργάτες του. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική επειδή άλλαξαν κάποια πρόσωπα στην υπουργικό συμβούλιο.
Οι πρώτες αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος επιβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός και το ΠΑΣΟΚ δεν απολαμβάνουν την πολιτική και την κοινωνική εμπιστοσύνη. Αντιθέτως, οξύνεται η απαισιοδοξία αφού και με τη δημιουργία υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα προωθηθεί δέσμη «βάρβαρων μέτρων» στο όνομα της εφαρμογής του Μνημονίου.
Διπλωματικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι ο κ. Παπανδρέου δέχεται στήριξη από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, καθώς και από μερίδα γραφειοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έως ότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ξεπουλήματος του εθνικού πλούτου σε ξένες πολυεθνικές.
Υποταγή σε «Προστάτιδες Δυνάμεις»
Επί της ουσίας, η σημερινή κυβέρνηση δεσμεύεται για ένα «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» ώστε να βυθίσει την ελληνική κοινωνία στην υποταγή της εξυπηρέτησης ξένων συμφερόντων. Τα πρόσωπα δεν αλλάζουν το σύστημα. Αποδεικνύεται από τη νέα διάταξη της κυβέρνησης πως το σύστημα του «βαθέως ΠΑΣΟΚ» λειτουργεί όταν θα πρέπει να γίνει διανομή της εξουσίας και των πολιτικών ωφελημάτων που απορρέουν απ’ αυτήν.
Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στην τρίτη πολιτική περίοδό του (μετά τις εποχές του Ανδρέα και του κ. Κώστα Σημίτη). Παρότι επανειλημμένως έχουν εκφραστεί απόψεις περί εκσυγχρονισμού και μετεξέλιξης εξακολουθεί να αποτελεί έναν μηχανισμό άσκησης εξουσίας με παρωχημένες απόψεις. Ανταποκρίνεται στα δεδομένα της Ελλάδας στα μέσα της δεκαετία του ’80!
Χαρακτηριστική είναι η υπερτιμημένη προσπάθεια του κ. Γ.Α. Παπανδρέου για την περίφημη «εθνική συνεννόηση». Σημειώθηκε πολύς θόρυβος για το τίποτα. Την κρίσιμη στιγμή ο πρωθυπουργός διέψευσε τη βούλησή του για ενότητα και θυμήθηκε με περισσή ευκολία ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαράθεση με τις «δυνάμεις της συντήρησης». Κι αυτή δεν είναι αντίληψη του δόκτωρα Τζέκυλ και του μίστερ Χάυδν. Είναι η βαθύτατα συντηρητική και ανώριμη αντίληψη για τη διαχείριση της εξουσίας που βυθίζει τη χώρα στο χάος.
Ξεπερασμένοι
Πολιτικοί επιστήμονες σημειώνουν το προφανές. Ο κ. Παπανδρέου και η ηγετική ομάδα του δεν έχουν αντιληφθεί πως σημειώνεται αναδιάταξη στην ελληνική κοινωνία που απαιτεί νέα πολιτική έκφραση και αντιστοίχιση. Τα πρόσωπα που συμμετέχουν στην Κυβερνητική Επιτροπή, οι σοσιαλιστές «βαρώνοι» της εξουσίας, αποτελούν γρανάζια του πολιτικού μηχανισμού που πριόνισε δομές και λειτουργίες της χώρας, σύροντάς την στα πρόθυρα της χρεωκοπίας.
Τώρα κάνουν πως δεν ξέρουν τι συμβαίνει αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι δεν έχουν ηθική, θεσμική και πολιτική νομιμοποίηση να κυβερνούν. Προφανώς κι αυτό θα επιβεβαιωθεί από τις αντιδράσεις του λαού, ο οποίος ήταν, είναι και παραμένει κυρίαρχος σύμφωνα και προς το άρθρο 120 του Συντάγματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις