" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

''Η Αθήνα ολοταχώς προς στάση πληρωμών''

Διεθνείς επενδυτές εκτιμούν στους Financial Times πως βρισκόμαστε μπροστά σε καλοκαιρινό Ελληνικό ''ατύχημα'' που θα σημάνει σκληρό χρεοστάσιο και πως ήδη τεράστια ποσά τζογάρονται πάνω στη χρεοκοπία μας.
 

Σύμφωνα με τους Financial Times η Ελλάδα μπαίνει σε μία ταραχώδη περίοδο που πιθανότατα θα οδηγήσει σε ντόμινο στην ευρωζώνη.
 
Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο:''Σε "ελληνικό ατύχημα" ποντάρουν οι επενδυτές''
 
Ένα καινούργιο στοίχημα παίζεται πάνω στην κρίση χρεών της Ελλάδας.
Στηρίζεται στην διευρυνόμενη μεταξύ των επενδυτών άποψη, ότι η Αθήνα ίσως εισέρχεται σε μια ταραχώδη περίοδο και θα αντιμετωπίσει στάση πληρωμών, η οποία θα προκαλέσει πανικό, αποσύρσεις καταθέσεων από τις τράπεζες της χώρας και θα βαθύνει την κρίση στην ευρωζώνη.
 
Η ένταση στην Ελλάδα κορυφώθηκε χθες, εξαιτίας των διφορούμενων δηλώσεων πολιτικών της ευρωζώνης και τις ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Προκλήθηκαν κάθετες αυξήσεις στα yields των περιφερειακών ομολόγων και στις τιμές των credit default swaps, με ορισμένα να σκαρφαλώνου σε νέα ιστορικά ρεκόρ.
 
Ένας κορυφαίος επενδυτής δήλωσε: «Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να γίνει ελληνικό ατύχημα φέτος το καλοκαίρι. Κι αυτό σημαίνει σκληρό χρεοστάσιο και μεγάλες απώλειες για τους επενδυτές, που θα αποκτήσουν πολύ ανησυχητικές προκαταλήψεις για την ευρωζώνη».
 
Τέτοιοι φόβοι έχουν προκαλέσει στοιχήματα στο αποκαλούμενο «σενάριο ατυχήματος», που παίζεται με αγορές μονοετών credit default swaps τα οποία θα δώσουν μεγάλα κέρδη στην περίπτωση σκληρού χρεοστασίου -που κατά κανόνα σημαίνει μη αποπληρωμή δανείων- στους επόμενους 12 μήνες.
 
Αν και αυτά τα funds έχουν τοποθετήσει μικρό κομμάτι των κεφαλαίων τους σε τέτοιου είδους στοιχήματα, το γεγονός και μόνο ότι τα χρησιμοποιούν, καταδεικνύει τους αυξανόμενους κινδύνους για την ευρωζώνη.
 
Πράγματι, πολλοί επενδυτές δηλώνουν ότι ο χρόνος τελειώνει για τους πολιτικούς στην ευρωζώνη και προειδοποιούν οτι θα πρέπει να ληφθούν σύντομα αποφάσεις για το νέο πακέτο διάσωσης. Διαφορετικά, η ψυχολογία θα επιδεινωθεί περαιτέρω και θα οδηγήσει σε ντόμινο.
 
Oι αποδόσεις των ελληνικών διετών ομολόγων (οι οποίες κινούνται αντίθετα με τις τιμές) σημείωσαν αύξηση κατά 160 μονάδες βάσης, μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις της χρονιάς και έφτασαν στο ιστορικό ρεκόρ του 28,02%. Τα CDS πενταετίας κινήθηκαν προς το ρεκόρ των 1.700 μονάδων βάσης κάτι που σημαίνει ότι κοστίζει 1,7 εκατ. δολάρια το χρόνο η ασφάλιση ομολόγων αξίας 10 εκατ. δολαρίων για την επόμενη πενταετία.
 
Οι αποδόσεις των Ιρλανδικών και των Πορτογαλικών ομολόγων επίσης κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ. Ακόμα ποιο ανησυχητικό είναι το γεγονός πως οι Ισπανικοί και οι Ιταλικοί τίτλοι επλήγησαν επίσης.
 
Κρίσιμης σημασίας αποδείχθηκε η χθεσινή ένδειξη από το ΔΝΤ ότι θα εκταμιεύσει την επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, η οποία εκτόνωσε τους φόβους για άμεση χρεοκοπία. Χωρίς αυτά τα δάνεια, η Ελλάδα κινδύνευε να μην μπορεί να εξοφλήσει ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο.
Πάντως, οι πιέσεις παραμένουν έντονες προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν άμεσα το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
 
Ο κ. Ralf Preusser, επικεφαλής ερευνών ευρωπαϊκών επιτοκίων στην Bank of America Merrill Lynch, δηλώνει: “Είναι κρίσιμης σημασίας να καθίσουν κάτω οι πολιτικοί και να καταλήξουν σε μια απόφαση στην σύνοδο κορυφής… Είμαι βέβαιος ότι η Ε.Ε. θα κάνει κατι για να σταθεροποιήσει τις αγορές, γιατί η εναλλακτική είναι πολύ τρομαχτική, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι».
Πιστεύει ότι η Ε.Ε. θα συμφωνήσει σε πρόσθετα δάνεια 50 δισ. ευρώ στην σύνοδο της επόμενης εβδομάδας και θα ανακοινώσει την σύσταση ομάδας εργασίας η οποία θα συζητήσει μετακύλιση των χρεών της Αθήνας για να διασφαλίσει την πλήρη χρηματοδότηση της χώρας στα επόμενα δύο χρόνια.
 
Ο κ. John Stopford, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Investec, συμφωνεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταλήξουν σε κάποιου είδους λύση για να διασφαλίσουν την χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι το 2013 και να αποτρέψουν μια στάση πληρωμών, τουλάχιστον για την ώρα. «Η αίσθησή μου είναι ότι οι πολιτικοί θα αποφύγουν ένα σκληρό χρεοστάσιο με κάθε κόστος… Κάθε φορά που φτάνουν τα πράγματα στα άκρα, οι Ευρωπαίοι κάνουν ότι χρειάζεται για να αποφευχθεί η καταστροφή».
 
Είναι σημαντικό ότι τόσο ο κ. Preusser όσο και ο κ. Stopford πιστεύουν ότι ένα ελληνικό σχέδιο διάσωσης που θα αφορά μετακύλιση ομολόγων, μπορεί να μην θεωρηθεί επιλεκτική χρεοκοπία (Selective Default) για τους οίκους αξιολόγησης ή πιστωτικό γεγονός για την αγορά των CDS.
Η επιλεκτική χρεοκοπία είναι ουσιαστικά στάση πληρωμών σε ορισμένα, αλλά όχι όλα τα ελληνικά ομόλογα, ενώ το πιστωτικό γεγονός οδηγεί σε εξόφληση των CDS. Αμφότερα θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στις τράπεζες της ευρωζώνης.
 
Η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας σε περίπτωση "επιλεκτικής χρεοκοπίας", κάτι που θα οδηγούσε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας σε κατάρευση. Εξόφληση των CDS θα "πλήγωνε" τους ισολογισμούς των τραπεζών που θα έπρεπε να πληρώσουν τα ασφάλιστρα.
 
Αυτό που πραγματικά ανησυχεί τους αναλυτές είναι ο κίνδυνος μετάδοσης. Ο Stopford υποστηρίζει ότι "οι πολιτικοί δεν μπορούν να διαγκωνίζονται για το θέμα της Ελλάδας γιατί υπάρχει η απειλή της Ισπανίας. Οσο τραβά η υπόθεση, τόσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο μετάδοσης. Αν η Ισπανία μπει σε κρίση τότε όλα είναι ανοικτά".
 
Ο Arif Husain, διευθυντής του fund της AllianceBernstein συμφωνεί: "Η Ισπανία θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέσω των αγορών. Δεν αντέχουμε να σώσουμε τη χώρα και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Ισπανία να μπει στο σπιράλ του θανάτου".
 
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις