" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Συνομιλούσε με τους τοκογλύφους o Ψωμιάδης





Όλο και ψηλότερα φτάνει το νήμα των αποκαλύψεων για τη Μαφία του Θερμαϊκού που από το 2003 επιδίδονταν σε τοκογλυφία, εκβιάζοντας ανελέητα τα θύματά της, αγγίζοντας πλέον ακόμη και πολιτικά πρόσωπα.

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, όπως προκύπτει από καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες που υπάρχουν στη δικογραφία, έστελνε στα τοκογλυφικά κυκλώματα πελάτες και υποψήφια «θύματα». Σύμφωνα με τρεις συνδιαλέξεις που δημοσίευσε το Έθνος, ο κ. Ψωμιάδης ενώ είχε ήδη τεθεί σε αργία λόγω δικαστικής έρευνας εις βάρος του, επικοινωνούσε από το γραφείο του στην Περιφέρεια με τον τοκογλύφο Δημήτρη Λαμπάκη, και του ζητούσε να «βοηθήσει» τους δικούς του ανθρώπους, λέγοντάς του ότι είναι… καλά παιδιά.

Π. Ψωμιάδης: «βοήθησέ τους, είναι καλά παιδιά»

Στις 19 Ιουλίου 2011, άτομο το όνομα του οποίου δεν αναγράφεται στη δικογραφία επικοινωνεί με τον κατηγορούμενο για τοκογλυφία Δ. Λαμπάκη, εκ μέρους του Παναγιώτη Ψωμιάδη, ζητώντας δάνειο για λογαριασμό γνωστού ζαχαροπλάστη της πόλης. Παρά το ότι, όπως ακούγεται να λέει, το τηλέφωνο του το είχε δώσει ο πρώην περιφερειάρχης, ο Λαμπάκης επιμένει να μιλήσει με τον ίδιο τον Ψωμιάδη.



ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Ναι, ναι, ναι, ναι.
ΚΑΛΩΝ: Ναι, ο κύριος Λαμπάκης;
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Ο ίδιος.
ΚΑΛΩΝ: Ελα, καλησπέρα, από τον Ψωμιάδη, σε παίρνω τηλέφωνο, περιφερειάρχη.
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Ναι.
ΚΑΛΩΝ: Μου είπε να συναντηθούμε, είναι για την υπόθεση του Ιατρίδη, το γνωρίζει, θέλει να δανειστεί.
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Ποιον;
ΚΑΛΩΝ: Του Ιατρίδη του ζαχαροπλάστη με είπε ο Παναγιώτης το μεσημέρι.
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Ας με πάρει ο Παναγιώτης τηλέφωνο αδερφέ (δυσνόητη).
ΚΑΛΩΝ: Το τηλέφωνό σου ο Παναγιώτης μου το 'δωσε.
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Δεν θα μιλάμε από δω, από κοντά. Ο,τι θέλει να μου πει από κοντά, ντάξει;
ΚΑΛΩΝ: Να σε πάρει ο Παναγιώτης;
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, γεια.
ΚΑΛΩΝ: Καλά, αφού ο Παναγιώτης μου έδωσε.
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Ρε αγόρι μου, ο Παναγιώτης θα με πάρει, τελείωσε.
ΚΑΛΩΝ: Ο Παναγιώτης θα σε πάρει, έγινε.
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Έγινε, γεια.
ΚΑΛΩΝ: Γεια.

Πράγματι, την επόμενη ημέρα στις 20 Ιουλίου 2011, ο ίδιος ο πρώην αντιπεριφερειάχρης, Π. Ψωμιάδης, επικοινωνεί με τον αρχιμαφιόζο και του ζητά να διευκολύνει τους φίλους του. Εντύπωση προκαλεί ο οικείος τόνος της συνομιλίας μεταξύ των δύο ανδρών που δείχνει ότι πρόκειται για παλιούς γνωρίμους, ενώ γίνεται λόγος και για κάποια «στοιχήματα».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΨΩΜΙΑΔΗ: Από το γραφείο του περιφερειάρχη τηλεφωνώ.
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Ναι.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΨΩΜΙΑΔΗ: Να σας συνδέσω λίγο με τον περιφερειάρχη, μισό λεπτάκι παρακαλώ.
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Ναι, ναι, ναι.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΨΩΜΙΑΔΗ: Τι, μην μπαίνεις τώρα, γιατί θα δώσω αυτόν και θα μπει ο Γιάννης μέσα. Λοιπόν έχω τον κύριο Λαμπάκη στη γραμμή και μετά θα πάρουμε τον Ιατρίδη, ένα, δύο, γράφω δίπλα, δεν γράφω δίπλα ένα, δύο; Όταν γράφω ένα, δύο, πρώτα παίρνουμε το ένα και μετά το δύο, Ο.Κ.;
Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Αν μπορείς αυτούς βοήθησέ τους, είναι καλά παιδιά.
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Ναι; Τι, να βοηθήσω (δυσνόητη), να βοηθήσω;
ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Ναι, είναι καλά παιδιά, κοιμάσαι μωρέ ακόμη;
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Ε, το πόδι μου έσπασα Παναγιώτη, δεν το έμαθες;
ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Τι έχεις;
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Το πόδι μου σπασμένο το 'χω.
ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Γιατί;
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Ε, έσπασε από τη μηχανή και το έσπασα (δυσνόητο).
ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Πω ρε, πρόσεχε ρε γαμώτο.
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Γίνεται της πουτ...
ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Δημήτρη;
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Έλα αγόρι μου.
ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Δεν είσαι πουθενά σ' αυτά τώρα, στοιχήματα και τέτοια, ε;
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Οχι ρε, όχι, όχι, όχι.
ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Ούτε ο άλλος;
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Ο άλλος ούτε ξέρω τι γίνεται ο άλλος (ταυτόχρονη δυσνόητη), δεν θέλω και πολλές παρτίδες με τον άλλον, άστο.
ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Ντάξει, θα τα πούμε από κοντά.
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Τα λέμε από κοντά.

Μετά τη μεσολάβηση του Παναγιώτη Ψωμιάδη η δυσπιστία του τοκογλύφου φαίνεται να υποχωρεί, αφού τηλεφωνεί στον ζαχαροπλάστη και του ζητά να συναντηθούν.

ΙΑΤΡΙΔΗΣ: Ορίστε παρακαλώ.
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Κύριε Ιατρίδη.
ΙΑΤΡΙΔΗΣ: Ναι, κύριε Λαμπάκη.
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Αντε περάστε (δυσνόητη) να τα πούμε λίγο, ελάτε.
ΙΑΤΡΙΔΗΣ: Ορίστε;
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Ελάτε, είμαι εδώ τώρα.
ΙΑΤΡΙΔΗΣ: Ναι, ναι, ναι σε τρία τεταρτάκια (δυσνόητη).
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Μεταμορφώσεως 38, «Αγαπητός».
ΙΑΤΡΙΔΗΣ: Μετά... Εγινε, ευχαριστώ κύριε Λαμπάκη.
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Ντάξει, έλα γεια, άντε ναι, ναι.
ΙΑΤΡΙΔΗΣ: Εγινε, έγινε, γεια, γεια.

Επικοινωνία με τον κ. Ψωμιάδη

Η zougla.gr επικοινώνησε δύο φορές με στενούς συνεργάτες του κ. Ψωμιάδη προκειμένου να έλθει σε επαφή μαζί του. Έγιναν δύο τηλεφωνήματα, στις 15:30 και 18:30 το απόγευμα της Κυριακής, αλλά δεν κατέστη εφικτή η επικοινωνία. Όπως μας ανέφερε συνεργάτης του, ο πρώην περιφερειάρχης δεν θέλει να κάνει κάποια δήλωση.

Τα πλοκάμια της Μαφίας των τοκογλύφων

Οι παραπάνω διάλογοι προκαλούν έντονο προβληματισμό στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης σε ό,τι αφορά την έκταση των διασυνδέσεων της συμμορίας, αφού ο κατηγορούμενος για την υπόθεση, Δ. Λαμπάκης θεωρείται από τις διωκτικές αρχές ως το δεξί χέρι του Μ. Καραμπέρη, φερόμενου ως αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λαμπάκης είναι κατηγορούμενος για α) συγκρότηση, ένταξη, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, γ) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, δ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

Το απόστημα έσπασε την περασμένη Τρίτη,17 Ιανουαρίου 2012, όταν ευρεία αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης απέφερε καρπούς, με τις συλλήψεις 53 ατόμων που ενέχονται σε πολυάριθμες υποθέσεις εκβιάσεων, τοκογλυφίας, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Μεταξύ των συλληφθέντων ηχηρά ονόματα της ελίτ της Θεσσαλονίκης, τα οποία εκβίαζαν κατά συρροή γνωστούς επιχειρηματίες, δίνοντας δάνεια με υπέρογκο επιτόκιο, πουλώντας προστασία σε απεγνωσμένους καταστηματάρχες, οδηγώντας ορισμένους ακόμη και στην αυτοκτονία.

Την Κυριακή, ολοκληρώθηκε ακόμη μία μέρα απολογιών των κατηγορουμένων που εμπλέκονται στο αδίστακτο κύκλωμα τοκογλυφίας και εκβιασμών.

Από τα 18 άτομα που απολογήθηκαν την Κυριακή, μόνο 5 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και υψηλές εγγυήσεις. Συνολικά 13 άτομα αποφασίστηκε να προφυλακισθούν, μεταξύ αυτών και ο Πολυμέρης, ο υπάλληλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και έτεροι μπράβοι.

Μέσα στα 5 άτομα που αφέθηκαν ελεύθεροι, είναι ο πρώην και ο εν ενεργεία τραπεζικός, με τους περιοριστικούς όρους να αφορούν απαγόρευση εξόδου από την χώρα, εμφάνιση μία φορά το μήνα σε Α.Τ. και εγγυήσεις από 20.000 – 200.000 ευρώ.

Έτσι μετά από 3 μέρες απολογιών, έχουν απολογηθεί 47 άτομα, εκ των οποίων 28 έχουν προφυλακιστεί και 19 έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Τη Δευτέρα απολογούνται ο Καραμπέρης φερόμενος ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης και ο «άνθρωπός» του, ο Δημήτρης Λαμπάκης.
 zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις