" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2012

Άνεργοι Έλληνες καθαρίζουν τουαλέτες στην Σουηδία - Συγκλονιστικό αφιέρωμα του Bloomberg

Επι 17 χρόνια ο Τηλέμαχος Καραχάλιος φορούσε κοστούμι και εργαζόταν ως ιατρικός επισκέπτης για μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα. Είχε όλες τις απολαβές που μπορεί να έχει ένα στέλεχος μια τέτοιας εταιρείας. Τώρα...
καθαρίζει τουαλέτες σχολείων στην Σουηδία αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την χώρα του λόγω οικονομικής κρίσης.
"Ηταν μια πολύ καλή δουλειά", λέει ο 40χρονος Έλληνας. "Τώρα καθαρίζω τα σκ...α των Σουηδών".
Η ιστορία είναι αληθινή και φιλοξενείται στην πρώτη σελίδα ενός από τα μεγαλύτερα οικονομικά site στον κόσμο, του Bloomberg.
Ο Τηλέμαχος Καραχάλιος, άφησε πίσω του στην Ελλάδα την 6 χρονών κορούλα του να την προσέχουν οι παππούδες της αφού είναι χωρισμένος.
Είναι, όπως γράφει το Bloomberg, ένας από εκείνους που συγκαταλέγονται στο ιλλιγγιώδες 24,4% ποσοστό ανεργίας που παρόμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί στην χώρα μας.
Ο αριθμός των Ελλήνων που ζήτησαν δουλειά στην Σουηδία, διπλασιάστηκε από το 2010.
"Προσπαθώ να επιβιώσω", λέει ο κ. Καραχάλιος στο Bloomberg. "Είναι δύσκολα εδώ, πολύ δύσκολα. Θα προτιμούσα να έμενα στην Ελλάδα, αλλά εκεί δουλειές δεν υπάρχουν".
"Στην Ελλάδα δεν υπήρχε μέλλον", λέει και η Ουρανία Μιχτοπούλου η οποία μετακόμισε στην Σουηδία με τον άνδρα της το 2010. Και οι δυο εργάζονταν στον τομέα της κλωστουφαντουργίας στην Θεσσαλονίκη, ο οποίος όμως έχει "πεθάνει".
"Εδω ελπίζω να συμβεί κάτι καλό", συμπληρώνει, "αν όχι για μένα, για τα παιδιά μου".
Τώρα η οικογένειά τους ζει σε ένα μικρό διαμέρισμα. Ο σύζυγός της Νίκος εργάζεται για έναν επιστάτη και τα παιδιά της προσπαθούν να μάθουν σουηδικά.
"Δεν είναι εύκολο γι' αυτά", λέει η κα Μιχτοπούλου. "Η κόρη μου λέει πολλές φορές ότι σιχαίνεται την Σουηδία και θέλει να γυρίσει πίσω".
Ο Καραχάλιος, στην Ελλάδα εργάστηκε σε 3 διαφορετικές φαρμακευτικές εταιρείες στην Πάτρα. Παντρεύτηκε μια κινέζα την οποία γνώρισε και ερωτεύτηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Έκαναν μαζί μια κορούλα, αλλά χώρισαν.
"Μπορείς να κάνεις σχέδια, όνειρα για 10 για 20 χρόνια, αλλά τελικά ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει", λέει με πόνο.
Ο Τηλέμαχος Καραχάλιος έχει γκριζάρει απότομα και έχει χάσει πάνω από 13 κιλά απ' όταν πήγε στην Σουηδία. 
Αντι για τα κοστούμια που φορούσε, τώρα φοράει τζην και μποτάκια της δουλειάς. Τα κοστούμια του τα έχει αφήσει πίσω στην Ελλάδα...

tlife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις