" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Λαθρεμπόριο με… πολλά γαλόνια στον στρατό

Η ποινική μεταχείριση των εμπλεκομένων αναμένεται να γίνει ακόμη πιο αυστηρή, καθώς ερευνάται η ύπαρξη οργανωμένου κυκλώματος
...

Ντου από οικονομικό εισαγγελέα και ΣΔΟΕ σε όλα τα στρατόπεδα της χώρας, μετά από καταγγελίες για… πάρτι εκατομμυρίων ευρώ, με νοθεία σε ποσότητες καυσίμων, που προμηθεύονται οι Ενοπλες Δυνάμεις από ιδιώτες!


Δικαστική έρευνα πανελλήνιας εμβέλειας ξεκινάει ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ και όλων των άλλων διωκτικών μηχανισμών, προκειμένου να χτυπηθούν τα κυκλώματα που χρησιμοποιούν ως «βιτρίνα» τα στρατόπεδα για τη νοθεία και το λαθρεμπόριο καυσίμων.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης έδωσε εντολή σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις και τις υπηρεσίας του ΣΔΟΕ, για να ξεκινήσουν έλεγχοι σε όλες τις εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, σε όλη την Ελλάδα, σε στρατόπεδα, αποθήκες και όπου αλλού φυλάσσονται καύσιμα που προμηθεύεται ο στρατός.


Είναι η πρώτη φορά που δικαστική έρευνα για τα κυκλώματα νοθείας καυσίμων στον στρατό παίρνει πανελλαδικό χαρακτήρα, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι θα διενεργηθεί από την τακτική και όχι από τη στρατιωτική δικαιοσύνη, επειδή σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα εμπλέκονται, εκτός από στρατιωτικοί, και ιδιώτες.


Εναν ογκώδη φάκελο με έγγραφα, όπου μεταξύ άλλων περιέχονται και αναλύσεις δειγμάτων πετρελαίου που προμηθεύονται οι ένοπλες δυνάμεις, έχει στα χέρια του -σύμφωνα με πληροφορίες- ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.


Σε ορισμένα από τα δείγματα φέρεται να έχει προκύψει πετρέλαιο νοθευμένο, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η νοθεία πρέπει να έχει γίνει «με πετρέλαιο λαθραίας εισαγωγής, ή πετρέλαιο το οποίο έχει υποστεί κατεργασία καταστροφής του χρώματος και του ιχνηθέτη».


Στον ίδιο φάκελο βρίσκονται επίσης παλαιότερες καταγγελίες του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Γεωργίου Σούρλα, τις οποίες είχε καταθέσει πριν από έναν χρόνο στον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.


Μεταξύ άλλων, σε ενημερωτικό σημείωμά του ο κ. Σούρλας αναφερόταν σε δείγμα πετρελαίου κίνησης, που προμηθεύονται από τις ένοπλες δυνάμεις οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος για την κίνηση των οχημάτων τους, το οποίο είχε βρεθεί νοθευμένο.


Σύμφωνα με όσα είχαν διαπιστωθεί τότε, το δείγμα πετρελαίου «περιείχε νερό, που ανέρχεται μέχρι και στα 67.000 mg/kg, ενώ το ανώτερο επιτρεπτό όριο είναι τα 200 mg/kg. Επίσης περιείχε θείο μέχρι 2.356mg/kg, όταν το ανώτερο προβλεπόμενο όριο είναι τα 50 mg/kg.


H νοθεία

Ενώ, όπως επεσήμαινε στο σημείωμα του ο κ. Σούρλας, «από όλα τα δείγματα που περιήλθαν σε γνώση μου διαπιστώθηκε ότι «τέτοιο πετρέλαιο κίνησης δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί στην εσωτερική αγορά».

Κι όμως, συνεχίζει να κυκλοφορεί προκλητικά και απρόσκοπτα και μάλιστα, όπως προκύπτει από πρόσφατη χημική ανάλυση (του 2011), με οχταπλάσια περιεκτικότητα σε θείο από το επιτρεπόμενο όριο».


Στο ίδιο έγγραφο γινόταν αναφορά στις περιβαλλοντικές αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις από το νοθευμένο πετρέλαιο.


Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής στις επιπτώσεις στην οικονομία, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:


«Αν ληφθούν υπόψη η δράση των κυκλωμάτων επί δεκαετίες, η τιμή του ναυτιλιακού πετρελαίου, που είναι το ένα τρίτο εκείνης του κανονικού και οι ποσότητες, που είναι τεράστιες (65 εκατομμύρια λίτρα στο ΓΕΣ και 35 στο ΓΕΝ), γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι πρόκειται για τεράστια ποσά»?


Σύμφωνα με άλλο σημείο της αναφοράς του κ. Σούρλα, τα σχετικά με την προμήθεια καυσίμων των ενόπλων δυνάμεων ρυθμίζονται ακόμη βάσει? χουντικού νόμου και συγκεκριμένα «? γίνεται βάσει απόφασης που εξέδωσε τον Φεβρουάριο του 1969 ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος ως υπουργός Αμυνας, ο Ν. Μακαρέζος ως υπουργός Συντονισμού και ο Αλέξανδρος Ανδρουτσόπουλος ως υπουργός Οικονομικών».


Στόχος του οικονομικού εισαγγελέα είναι να διαπιστώσει εάν έχουν διαπραχθεί αδικήματα, όπως νοθεία καυσίμων, λαθρεμπορία, απιστία στην υπηρεσία, καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρει ποινές ισοβίων, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί η έρευνα και για φορολογικά αδικήματα.


Ανώτατες δικαστικές πηγές τόνισαν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι «οι διερευνώμενες αξιόποινες πράξεις, εκτός από κακουργηματική μορφή, έχουν και ιδιαίτερη ηθική απαξία, εφόσον συνδεθούν με πρόσωπα τα οποία έχουν τη στρατιωτική ιδιότητα».


Η ποινική μεταχείριση των εμπλεκομένων αναμένεται να γίνει ακόμη πιο αυστηρή, εάν διαπιστωθεί η ύπαρξη οργανωμένου κυκλώματος με τη συμμετοχή στρατιωτικών και πολιτών, οπότε και θα ασκηθούν ακόμη σκληρότερες ποινικές διώξεις, βάσει του νόμου για το οργανωμένο έγκλημα.


Ανοίγουν λογαριασμοί

Οι δυνατότητες που δίνει ο νόμος στον οικονομικό εισαγγελέα είναι μεγάλες, καθώς με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ, μπορεί να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο και να ανοίξουν άμεσα τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκόμενων προσώπων.

Θα προηγηθούν εργαστηριακοί έλεγχοι σε δείγματα καυσίμων από όλα τα στρατόπεδα, ενώ αναμένεται να κληθούν και να εξεταστούν δεκάδες μάρτυρες, κυρίως από τον στρατό, προκειμένου να καταθέσουν εάν και από ποιους ιδιώτες προμηθεύονται οι ένοπλες δυνάμεις τα καύσιμα που χρησιμοποιούν, σε ποιες ενέργειες προέβησαν στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκε νοθεία, πώς γίνεται η παράδοση των καυσίμων από τα μεταφορικά μέσα που προμηθεύουν τις ένοπλες δυνάμεις κ.λπ.


Ανοίγουν οι φάκελοι


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης προσανατολίζεται στο ενδεχόμενο να «ανοίξει» παλιότερες υποθέσεις νοθείας καυσίμων στον στρατό, οι οποίες είχαν καταλήξει στο αρχείο, προκειμένου να διαπιστώσει εάν αληθεύουν καταγγελίες ότι υπήρξαν εταιρείες που διέθεταν λαθραία καύσιμα, όπου όχι μόνον δεν προσήχθησαν στα ποινικά δικαστήρια, αλλά το 2004 απαλλάχτηκαν από τα πολλαπλά τέλη με νομοθετική ρύθμιση.





http://permisospress.blogspot.com/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις