" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Το Μνημόνιο νούμερο 2 και η έλευση της τρόικας

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η Ελληνική οικονομία που δέχτηκε χθες την υποβάθμιση κατά τρεις βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας (σε B από ΒΒ -) από τον οίκο Standard & Poor's.
Η υποβάθμιση ήρθε λόγω της πιθανής επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, που πήρε η Ελλάδα από την ΕΕ και αμέσως μετά ακολούθησε η αντίστοιχη προειδοποίηση υποβάθμισης από την Moody’s, που έθεσε υπό εξέταση για πιθανή υποβάθμιση την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, η οποία αντιστοιχεί στο B1.
Παράλληλα αυξάνονται συνεχώς τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για νέο δάνειο ύψους 50 -60 δις. ευρώ για την διετία 2011 -2012 με αυστηρότερους όρους, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να βρεί τα χρήματα που χρειάζεται, καθώς δύσκολα θα ανοίξουν οι πόρτες της αγοράς για την χώρα τουλάχιστον για το 2012.
Άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου χθες σε δηλώσεις του, μίλησε για «δύσκολα χρόνια» τα οποία θα περάσει η χώρα μας.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών άλλωστε χθες διατηρούσαν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου Μνημονίου ή επέκτασης του υφιστάμενου, με τις κρίσιμες αποφάσεις να μετατίθενται για το κρίσιμο πλέον και για την Ελλάδα Eurogroup και Έcofin, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη αντίστοιχα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ξεκινούν σήμερα και οι κρίσιμες συζητήσεις για την οικονομία μεταξύ του κλιμάκιου των επικεφαλής της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι αποκρατικοποιήσεις, οι εργασιακές σχέσεις, τα κλειστά επαγγέλματα, τα διορθωτικά μέτρα για το έλλειμμα του 2011, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015.
Από την εξέλιξη των συζητήσεων και από τόσο ικανοποιημένη θα μείνει η τρόικα από την σαφήνεια του Μεσοπρόθεσμου Πλάνου θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου ύψους 12 δις. ευρώ για την Ελλάδα.


Πηγή: www.newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις