" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Η Standard & Poor's απειλεί με υποβάθμιση όλη την Ευρωζώνη

Με μία άνευ προηγουμένου κίνηση, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's έθεσε, μετά το κλείσιμο των αγορών στη Γουόλ Στριτ, ουσιαστικά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένης της Γερμανίας και ολόκληρου του πυρήνα με άριστη αξιολόγηση ΑΑΑ, σε καθεστώς....
επιτήρησης για πιθανή υποβάθμιση (creditwatch negative). Ο οίκος ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας πως θέτει 15 μέλη της Ευρωζώνης σε επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση. H Κύπρος, που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα, βρισκόταν ήδη σε creditwatch negative. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε creditwatch, αλλά στη βαθμίδα CC/Negative.

Με υποβάθμιση κατά μία μονάδα απειλούνται η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Οι υπόλοιπες χώρες -στις οποίες βρίσκεται και η Γαλλία- απειλούνται με υποβάθμιση κατά δύο μονάδες.

Το credit watch negative σημαίνει πως υπάρχει μία στις δύο πιθανότητα να υποβαθμιστούν τα συγκεκριμένα κράτη τις επόμενες 90 ημέρες.

«Η σημερινή εξέλιξη πηγάζει από την πεποίθησή μας ότι οι συστημικές πιέσεις στην Ευρωζώνη έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε βαθμό που δημιουργούν πτωτική πίεση στην πιστοληπτική θέση της Ευρωζώνης ως σύνολο» αναφέρει ο οίκος.

Η S&P επικαλείται πέντε αλληλένδετους παράγοντες για αυτούς τους κινδύνους: Οι ολοένα και πιο σφιχτές πιστωτικές συνθήκες σε όλη την Ευρωζώνη, τα αυξανόμενα spread ακόμη και για χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ, τις συνεχιζόμενες πολιτικές διαφωνίες για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη διασφάλιση βαθύτερης οικονομικής διακυβέρνησης, τα υψηλά ποσοστά χρέους σε πολλά κράτη και τον κίνδυνο ύφεσης στο σύνολο της Ευρωζώνης το 2012.

Το credit watch negative σημαίνει πως υπάρχει μία στις δύο πιθανότητα να υποβαθμιστούν τα συγκεκριμένα κράτη τις επόμενες 90 ημέρες. Ο οίκος αναφέρει ότι θα εξετάσει τις αξιολογήσεις τους αμέσως μετά την Σύνοδο Κόρυφης της 9ης Δεκεμβρίου και θα κινηθεί αναλόγως.

Η πιθανότητα υποβάθμισης της Γαλλίας αποτελεί ενδεχόμενο που έχει συζητηθεί, αλλά το να αμφισβητηθεί η άριστη πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας θα προξενούσε έκπληξη και, ενδεχομένως, νέα «καταιγίδα» στις ήδη ταραγμένες αγορές.

Ειδικότερα, η «λίστα των 15» έχει ως εξής:
Αυστρία AAA/Watch Neg/A-1+
Βέλγιο AA/Watch Neg/A-1+
Φινλανδία AAA/Watch Neg/A-1+
Γαλλία AAA/Watch Neg/A-1+
Γερμανία AAA/Watch Neg/A-1+
Λουξεμβούργο AAA/Watch Neg/A-1+
Ολλανδία AAA/Watch Neg/A-1+
Εσθονία AA-/Watch Neg/A-1+
Ιρλανδία BBB+/Watch Neg/A-2
Ιταλία A/Watch Neg/A-1
Μάλτα A/Watch Neg/A-1
Πορτογαλία BBB-/Watch Neg/A-3
Σλοβακία A+/Watch Neg/A-1
Σλοβενία AA-/Watch Neg/A-1+
Ισπανία AA-/Watch Neg/A-1+
H εξέλιξη έρχεται ενώ οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πλησιάζουν σε συμφωνία ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου -ενώ Μέρκελ και Σαρκοζί συμφώνησαν, όπως ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος τη Δευτέρα, σε τροποιοήσεις στην ευρωπαϊκή συνθήκη που θα επιτρέπουν ευκολότερα επιβολή κυρώσεων στους δημοσιονομικά «απείθαρχους».

Η πιθανότητα υποβάθμισης της Γαλλίας αποτελεί ενδεχόμενο που έχει συζητηθεί, αλλά το να αμφισβητηθεί η άριστη πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας θα προξενούσε έκπληξη και, ενδεχομένως, νέα «καταιγίδα» στις ήδη ταραγμένες αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις