" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012

Τι αποφάσισε το Eurogroup. Ολες οι λεπτομέρειεςΗ συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπει τη δανειοδότηση της Ελλάδας με 130 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 και τη μείωση του χρέους κατά 107 δισ. ευρώ μέσω του PSI. 
Παράλληλα όμως, θέτει μια σειρά από υποχρεώσεις στην Ελλάδα.
 

Ειδικότερα, οι περιορισμοί και οι υποχρεώσεις που τίθενται στην Ελλάδα είναι οι εξής:

  • Δημιουργία Ειδικού Κλειστού Λογαριασμού. Σε αυτόν τον λογαριασμό θα κατατίθενται τα........ χρήματα τα οποία θα προορίζονται για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.
  • Συνταγματική Πρόβλεψη για το Χρέος.  Ουσιαστικά, το ελληνικό κράτος δεσμεύεται ότι θα προσθέσει στο Σύνταγμα άρθρο το οποίο θα εγγυάται την αποπληρωμή του χρέους κατά προτεραιότητα. Αυτό αναμένεται να γίνει στην μεθεπόμενη Βουλή, η οποία θα πρέπει να είναι Αναθεωρητική.
  • Προαπαιτούμενες Ενέργειες. Ψήφιση από τη Βουλή όλων των λεγόμενων Προαπαιτούμενων ενεργειών μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου
  • Αυστηρότερη επιτήρηση του Νέου Προγράμματος. Οι εταίροι δεν μιλούν για επιτροπεία πλέον, αλλά για μόνιμη παρουσία των κλιμακίων της Τρόικα στην Ελλάδα.
  • Μόνιμος Γραμματέας Φορολογίας. Τοποθέτηση μόνιμου Γενικού Γραμματέα για την παρακολούθηση των φορολογικών υποθέσεων.
  • Αγγλικό Δίκαιο. Το δίκαιο των νέων ομολόγων θα είναι το Αγγλικό
Μεγαλύτερο κούρεμα - Στο 3,65% το μέσο επιτόκιο
Η απομείωση του ελληνικού χρέους (το «κούρεμα» όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε) θα είναι τελικά μεγαλύτερη του 50% που είχε αποφασιστεί στην Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

 

Κι αυτό γιατί οι ιδιώτες πιστωτές -που εκπροσωπούνται από το IIF- δέχτηκαν κούρεμα σε ονομαστική αξία κατά 53,5%. Τα νέα ομόλογα που θα πάρουν, ανταλλάσσοντας αυτά που έχουν ήδη, θα έχουν μέσο επιτόκιο το 3,65 για τα 30 χρόνια και 2,63% έως το 2020. Αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο θα είναι:

  • 2% έως το Φεβρουάριο του 2015
  • 3% ως τον Φεβρουάριο του 2020
  • 4,3% έως το Φεβρουάριο του 2042.
Σε ανακοίνωσή τους οι επικεφαλής τoυ IIF, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, χαιρέτισαν τη συμφωνία, λέγοντας ότι θα οδηγήσει στη μείωση του χρέους κατά 107 δισ. ευρώ (δηλαδη το 50% του ελληνικού ΑΕΠ το 2011) και επιπλέον μειώνει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης κατά 150 δισ. ευρώ έως το 2020.
 

Παράλληλα, στο κούρεμα θα συμμετάσχει κατά ένα μικρό ποσοστό και η ΕΚΤ η οποία θα διανείμει στις Κεντρικές Τράπεζες τα κέρδη που έχει αποκομίσει μέχρι σήμερα από τα ελληνικά ομόλογα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις