" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Φόροι - φωτιά για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τι εξετάζει η κυβέρνηση για να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα ταμεία του κράτους. Στο στόχαστρο του νέου φορολογικού οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τι θα ισχύσει με την έκπτωση φόρου
Συγκλίνουν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, αλλά αποκλίνουν στο δημοσιονομικό πακέτο της φορολογικής μεταρρύθμισης οι κυβερνητικοί εταίροι, οι οποίοι, για να αποφύγουν τυχόν αδιέξοδο που θα προκαλέσει νέες αναταράξεις με την τρόικα, κινδυνεύουν να παρουσιάσουν ακόμη ένα φορολογικό νομοσχέδιο, στοχοποιώντας χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ναυτεμπορική", οι διαφωνίες εξακολουθούν να υφίστανται, οι γραμμές είναι πολλές και ακόμη περισσότερες οι προτάσεις για να ξεπεραστούν οι σκόπελοι που αφορούν στην ενίσχυση των τριτέκνων και πολυτέκνων, αλλά και στη νέας κλίμακα φορολόγηση.
Η κυβέρνηση σκέφτεται από την αυξημένη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων με 17,5%, ώστε να εξοικονομηθούν επιπλέον 130 εκατ. ευρώ, αντί 15%, έως και την επιβολή νέου χαρατσιού στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις μέσω της αύξησης του τέλους επιτηδεύματος από τα 500 ευρώ σήμερα στα 2.000 ευρώ.
Τα καυτά - σενάρια
Το μεγάλο αγκάθι, πάντως, για την κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι ο τρόπος ενίσχυσης των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, καθώς οι σχεδιαζόμενες μέχρι σήμερα αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος οδηγούν σε σημαντικές επιβαρύνσεις τις συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων.
Αναλυτικά, οι εναλλακτικές που εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να μειώσει τις επιβαρύνσεις είναι οι εξής:
* Αύξηση της πάγιας έκπτωσης των 1.950 ευρώ κατά 5% για τρίτεκνους και πολύτεκνους, αν και η συγκεκριμένη πρόταση δεν συγκεντρώνει την αποδοχή των στελεχών του υπουργείου.
* Εσωτερική μετατόπιση μέρους των επιδομάτων που θα δοθούν σε όσους έχουν ένα ή δυο παιδιά, στις κατηγορίες των τριτέκνων και πολυτέκνων.
* Αύξηση του τέλους επιτηδεύματος που πληρώνουν σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ώστε τα ποσά να διατεθούν στις οικογένειες που έχουν περισσότερα από τρία παιδιά.
Η εν λόγω πρόταση έχει ήδη υποβληθεί στην τρόικα, καθώς υπάρχει και σχετική εισήγηση από κόμμα της συγκυβέρνησης το τέλος επιτηδεύματος να αυξηθεί από τα 500 ευρώ, στα 2.000 ευρώ.
Η ένταση όμως που έχει εγείρει ο υπουργός Οικονομικών είναι ότι το μέτρο αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για όλους, αυτόν που έχει ένα καφενείο στο χωριό και το γιατρό στο Κολωνάκι.
Η κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα παιδιά θα αντικατασταθεί με τα νέα οικογενειακά επιδόματα.
Σύμφωνα με το σχέδιο, τα νέα επιδόματα θα ανέρχονται σε 40 ευρώ το μήνα για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ για το δεύτερο παιδί, 50 ευρώ για το τρίτο παιδί, 50 ευρώ για το τέταρτο παιδί και 60 ευρώ για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα.
Τα ποσά αυτά θα δίδονται στο σύνολό τους σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και μειωμένα στο 1/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις