" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Απίστευτη απάτη του κυκλώματος λαθρεμπόρων καυσίμων





Εξαρθρώθηκαν από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας τρεις εγκληματικές ομάδες, που δραστηριοποιούνταν στη λαθρεμπορία μεγάλων ποσοτήτων υγρών καυσίμων με εικονικά τιμολόγια και παραστατικά.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθησαν 10 άνδρες, από 24 έως 81 ετών, για φορολογικά και τελωνειακά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα.

Οι διαφυγόντες φόροι, τέλη, κλ.π εισφορές εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Τα μέλη των κυκλωμάτων χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα «τεχνάσματα» για να αποκρύπτουν στοιχεία της παράνομης δράσης τους και να δυσχεραίνουν τους ελέγχους των διωκτικών Αρχών

Aναλυτικά το σχέδιο δράσης:

Από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά από πολύμηνη συστηματική έρευνα, εξαρθρώθηκαν τρεις εγκληματικές ομάδες, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στη λαθρεμπορία μεγάλων ποσοτήτων υγρών καυσίμων, στην περιοχή της Αττικής.

Στο πλαίσιο των ερευνών, συνελήφθησαν 10 άνδρες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για παραβάσεις της τελωνειακής και φορολογικής νομοθεσίας, για απάτη μέσω υπολογιστή, για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και άλλα συναφή αδικήματα.



Οι συλληφθέντες είναι πρόεδροι, διαχειριστές, νόμιμοι εκπρόσωποι ή υπάλληλοι εταιρειών και επιχειρήσεων εμπορίας και διάθεσης υγρών καυσίμων. Σε μία περίπτωση, ένας από τους συλληφθέντες είναι λογιστής σε εμπλεκόμενη εταιρεία, ενώ σε άλλη περίπτωση ένας συλληφθείς εμφανίζεται παράλληλα και ως «κρυφός-υποκρυπτόμενος» εκμεταλλευτής τριών ομοειδών εταιρειών εμπορίας υγρών καυσίμων.

Όλοι οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Παράλληλα, στο πλαίσιο των ερευνών, που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναζητούνται άλλοι τέσσερις άνδρες - μέλη των εγκληματικών ομάδων.

Τα στοιχεία ταυτότητας τους έχουν ταυτοποιηθεί και έχει εξατομικευτεί η εμπλοκή και ο «ρόλος» τους στις εγκληματικές ομάδες.

Με την εξάρθρωση των εγκληματικών ομάδων εκτιμάται ότι η Οικονομική Αστυνομία κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα στα οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης υγρών καυσίμων, τα οποία «θησαυρίζουν» παράνομα αποκομίζοντας τεράστια χρηματικά ποσά, ενώ αποστερούν το Δημόσιο και την κοινωνία μας από πόρους εκατομμυρίων ευρώ.



Ο επικεφαλής Οικονομικής Αστυνομίας και Διώξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ταξίαρχος Δημήτριος Γεωργατζής:

Ως προς την εξιχνίαση της υπόθεσης, η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας έχοντας συγκεντρώσει επαρκείς πληροφορίες και ενδείξεις για οργανωμένα κυκλώματα λαθρεμπορίας καυσίμων, πραγματοποίησε το τελευταίο εξάμηνο συστηματική αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας κατάφερε να συλλέξει σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία για την οργάνωση, τη συγκρότηση και τη δράση τριών δομημένων εγκληματικών ομάδων.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της έρευνας πραγματοποιήθηκαν όλες οι αναγκαίες αστυνομικές και δικονομικές ενέργειες. Ενδεικτικά, διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ελέγχων και ερευνών σε πρατήρια και σε έδρες εταιρειών εμπορίας και διάθεσης υγρών καυσίμων. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ταυτοποιήσεις εμπλεκομένων προσώπων και εταιρειών και έγιναν συγκρίσεις και εξακριβώσεις φορολογικών - τελωνειακών στοιχείων και παραστατικών. Τέλος εξακριβώθηκαν όλα τα επιμέρους στοιχεία, όπως ο τρόπος λειτουργίας των κυκλωμάτων αυτών, οι διασυνδέσεις τους και η μεθοδολογία δράσης τους.

Ειδικότερα, προέκυψε ότι τα τρία οργανωμένα κυκλώματα δρούσαν είτε αυτοτελώς, είτε συνεργαζόμενα μεταξύ τους και εμπορευόντουσαν παράνομα μεγάλες ποσότητες λαθραίων καυσίμων, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της εικονικής τιμολόγησης και της έκδοσης ανακριβών ή ψευδών φορολογικών παραστατικών. Για τη διάθεση των καυσίμων στην αγορά χρησιμοποιούσαν «συνεργαζόμενα» πρατήρια ή επιχειρήσεις υγρών καυσίμων καθώς και πρατήρια εμφανούς ή «αφανούς» ιδιοκτησίας μελών των κυκλωμάτων ή συνεργατών τους.

Από την παράνομη δράση τους εκτιμάται ότι έχουν αποκομίσει παράνομα τεράστια χρηματικά ποσά, ενώ έχουν στερήσει το Δημόσιο από δασμούς, τέλη και εισφορές που ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι η πρώτη εγκληματική ομάδα:

• Έχει διαθέσει στην κατανάλωση πάνω από 1.001.763 λίτρα λαθραίων υγρών καυσίμων, για τα οποία το σύνολο των εκτιμώμενων διαφυγόντων δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που στερήθηκε το Δημόσιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνά τα 831.453 €,
• δεν έχει αποδώσει Φ.Π.Α. ύψους 743.450 €,
• εξέδωσε και παρέλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας πάνω από 254.479 €,
• δεν έχει αποδώσει τέλη και εισφορές ύψους 24.536 €,
• δεν εξέδωσε παραστατικά στοιχεία για την πώληση καυσίμων, καθαρής αξίας τουλάχιστον 1.566.951 €,
• δεν εξέδωσε παραστατικά στοιχεία συνολικής εκτιμώμενης μικτής αξίας 13.628,415 €, κατά την πώληση πετρελαίου θέρμανσης,
• εξέδωσε ανακριβώς ενενήντα πέντε (95) δελτία αποστολής, κατά την διακίνηση καυσίμων.

Η δεύτερη εγκληματική ομάδα:

• Έχει διαθέσει στην κατανάλωση πάνω από 984.437 λίτρα λαθραίων υγρών καυσίμων για τα οποία το σύνολο των εκτιμώμενων διαφυγόντων δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που στερήθηκε το Δημόσιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνα τα 937.924 €,
• δεν έχει αποδώσει Φ.Π.Α. ύψους 142.739 €,
• δεν εξέδωσε παραστατικά συνολικής αξίας 504.141 €,
• πούλησε πάνω από 34.300 λίτρα καυσίμων σε πρατήριο καυσίμων που δεν κατέχει την προβλεπόμενη άδεια εμπορίας καυσίμων,
• λειτουργούσε πρατήρια υγρών καυσίμων χωρίς την προβλεπόμενη άδεια.
Η τρίτη εγκληματική ομάδα:
• Έχει διαθέσει στην κατανάλωση πάνω από 1.338.627 λίτρα λαθραίων υγρών καυσίμων, για τα οποία το σύνολο των εκτιμώμενων διαφυγόντων δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που στερήθηκε το Δημόσιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνά τα 781.726 €,
• δεν έχει αποδώσει Φ.Π.Α. ύψους 358.813 €,
• δεν εξέδωσε συνοδευτικά φορολογικά στοιχεία για διακίνηση πάνω από 1.190.557 λίτρων καυσίμων, με συνολική εκτιμώμενη καθαρή αξία 1.492.235 €.

Επιπλέον, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, μέλη του κυκλώματος σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα «τεχνάσματα» με στόχο να παραποιούν ή να εξαφανίζουν στοιχεία ή αποδείξεις της παράνομης δράσης και να δυσχεραίνουν ή να αποπροσανατολίζουν τους ελέγχους των διωκτικών Αρχών.

Ειδικότερα, σε πολλές περιπτώσεις κατά την πώληση καυσίμων χρησιμοποιούσαν «αδήλωτες» ταμειακές μηχανές, προκειμένου να αποκρύπτουν εισπράξεις και να διαφεύγουν από την υποχρέωση απόδοσης των προβλεπόμενων φόρων ή δασμών.

Σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν ειδικό λογισμικό πρόγραμμα με το οποίο παρενέβαιναν στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής εκροών καυσίμου από τις αντλίες. Έτσι αλλοίωναν την ένδειξη παρεχόμενης ποσότητας καυσίμου και παρείχαν στους πελάτες μικρότερη ποσότητα, που δεν αντιστοιχούσε στην αναγραφόμενη αξία, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό.

Σημειώνεται ότι το σύνολο του συστήματος που χρησιμοποιούσαν για την παραποίηση της εκροής καυσίμου από την αντλία ήταν ιδιαίτερα προηγμένης τεχνολογίας και δεν άφηνε ορατά ίχνη ανίχνευσης του.

Επιπλέον, δεν δίστασαν σε τέσσερις περιπτώσεις να καταγγείλουν στις αστυνομικές Αρχές εικονικές ληστείες και κλοπές, όπου τα «αφαιρεθέντα» αντικείμενα ήταν ταμειακές μηχανές και φορολογικά στοιχεία, προκειμένου να αποκρύψουν εισπράξεις και άλλα φορολογικά στοιχεία και να διαφύγουν από την υποχρέωση απόδοσης των προβλεπόμενων φόρων ή δασμών.

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Κρατικές Οικονομικές Υπηρεσίες για να εξακριβωθεί πλήρως το εύρος της παράνομης δραστηριότητας και των συναλλαγών των εγκληματικών ομάδων καθώς επίσης η προέλευση και ο τρόπος εφοδιασμού των λαθραίων καυσίμων και η διαδικασία νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων τους .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις