Σε κατάσταση αστάθειας βρίσκεται το πολιτικό σύστημα μετά και την αιφνιδιαστική παρέμβαση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσύρει τους βουλευτές του από το Κοινοβούλιο.
Μέχρι στιγμής, πάντως, οι προθέσεις του παραμένουν άγνωστες. Ο κ. Καρατζαφέρης επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια θα έχει ως στόχο να λειτουργήσει «ως χαστούκι σε ένα λιποθυμισμένο σύστημα», ενώ να σημειωθεί ότι μετά τη ματαίωση της συνάντησής του με τον Κάρολο Παπούλια, αργά το μεσημέρι με πρωτοβουλία του ιδίου, συναντήθηκε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη Βουλή. Νωρίτερα και σε ερώτηση για το τι προτίθεται να πράξει, ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε: «Αυτή τη στιγμή, αυτό που χρειάζεται είναι ένας συνταγματολόγος», αφήνοντας να πλανάται το μυστήριο γύρω από τις προθέσεις του.
Είναι πλέον προφανές ότι πολλοί βουλευτές και κόμματα παρακολουθούν αμήχανα τις εξελίξεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με αποκορύφωμα, την αιφνιδιαστική ενέργεια των «Αγανακτισμένων» να αποκλείσουν τις εισόδους της Βουλής, με αποτέλεσμα οι πολιτικοί, υπάλληλοι και δημοσιογράφοι να «εγκλωβιστούν» στο κτίριο και να αναγκαστούν να φυγαδευτούν από την «Έξοδο Κινδύνου», δηλαδή μέσω του Εθνικού Κήπου. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο μοναδικός, ο οποίος ανενόχλητος εξήλθε του Κοινοβουλίου, περπατώντας, δίχως να δεχτεί τη μήνιν των συγκεντρωμένων ήταν ο Βαγγέλης Παπαχρήστος.
Μία ημέρα μετά το χθεσινό περιστατικό, αρκετοί ήταν αυτοί που τοποθετήθηκαν σχολιάζοντάς το ποικιλοτρόπως.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος δήλωσε ότι νιώθει: «εξόχως ταπεινωμένος και εξοργισμένος, ως Έλληνας πολίτης, στη θέα των βουλευτών να αποχωρούν από τον Εθνικό Κήπο».
«Κάποιοι», τόνισε ο κ. Πάγκαλος, «θα έπρεπε να έχουν την ευθύνη γι' αυτά που γίνονται, επιρρίπτοντας, εμμέσως αλλά σαφέστατα, την ευθύνη αυτή στους διοργανωτές».
Πρόσθεσε ότι η εντύπωση ήταν ότι αυτό που γίνεται στο Σύνταγμα είναι κάτι ανωτάτου επιπέδου, αλλά έφερε τη χθεσινή ‘’παραφυάδα’’, η οποία πρέπει να αποδοκιμαστεί. Αλλιώς «θα μπαίνουμε στη Βουλή ελεγχόμενοι από αυτούς που θα είναι στην πόρτα και θα επιτρέπουν την είσοδο σε όποιον βουλευτή τους αρέσει», είπε.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Πάγκαλος ανέφερε ότι οι «Αγανακτισμένοι» δεν έχουν εκπροσώπους για να του μεταφέρουν το κλίμα και ότι ο ίδιος συνομιλεί με πολλούς γνωστούς του.
Κατηγόρησε όσους προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν προηγούμενες δηλώσεις του για να δημιουργήσουν προβλήματα με πρόσωπα. Και σημείωσε ότι ένα αυθόρμητο και συμπαθές κίνημα, όπως αυτό, ή θα αποκτήσει έναν πολιτικό στόχο ή θα αποσυντεθεί.
Τέλος, ο κ. Πάγκαλος κάλεσε τους δημοσιογράφους να σκεφθούν τι θα γινόταν, αν η κυβέρνηση έκλεινε τα γραφεία της και θα έπρεπε να αποφασίσει για το τι θα γίνει η συνέλευση του Συντάγματος.
Τις εντυπώσεις της μοιράστηκε σήμερα και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Θεοχάρη, «Έφυγα μέσα από τον Εθνικό Κήπο μέσα στο σκοτάδι, σαν κυνηγημένη, στραμπούληξα το πόδι μου, όταν πάτησα μία πέτρα». «Μα τον Θεό. Θα τα παρατήσω όλα. Ποτέ μου δεν είχα φαντασθεί ότι θα χρειαζόταν η βοήθεια των πυροσβεστών, των αστυνομικών και των κλεφτοφάναρων για να μπορέσω να φύγω από τη Βουλή», τόνισε η νεοεισελθείσα στη Βουλή. Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Μ. Βορίδης, που σκεφτόταν αρχικά να διαφύγει από τον Εθνικό Κήπο, αλλά εν συνεχεία άλλαξε γνώμη και προτίμησε να φύγει από την κύρια είσοδο ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με το μαινόμενο πλήθος. Για το περιστατικό είπε: «δεν μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Να μην μπορούμε να βγούμε ή να μπούμε στη Βουλή; Βρισκόμουν στη Βουλή και στα γεγονότα του Δεκέμβρη, δεν φοβήθηκα γιατί διαπίστωσαν δεν ήταν αυτή τη φορά άγρια τα πράγματα, όπως ήταν τον εκείνον τον Δεκέμβρη. Αλλά ένα είναι το γεγονός ότι δεν μπορούσες να βγεις από τη Βουλή».
Στις διαμαρτυρίες των «Αγανακτισμένων πολιτών» και στο χθεσινοβραδινό εγκλωβισμό βουλευτών στο κτίριο του Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής, στη δήλωσή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ που ακολουθεί:
«Όλοι μας στην κυβέρνηση, συναισθανόμαστε την αγωνία των πολιτών, που την εκφράζουν με τις ειρηνικές διαμαρτυρίες.
Είναι αλήθεια ότι η μαζικότητα των συγκεντρώσεων στέλνει μήνυμα που πρέπει να αξιολογηθεί από όλους εντός και εκτός της χώρας.
Φυσικά αναφέρομαι και στην Τρόικα και σε κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που επιχειρούν να θέσουν ακόμη πιο δυσβάσταχτους όρους για τον ελληνικό λαό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου