Έγραφε η Αριστέα Μπουγάτσου, στην Ελευθεροτυπία, την Κυριακή 7 Μαρτίου του 2010>
«Βόμβα» ισχύος 10 δισ. ευρώ έφτασε στο Μαξίμου προ δεκαπενθημέρου, μέσω μιας επιστολής-καταγγελίας, η οποία περιγράφει πώς το Δημόσιο απώλεσε έσοδα μαμούθ σε διάστημα 3 ετών περίπου (2006-2008).
Σχεδόν ένα χρόνο μετά, ο Βασίλειος Σαμέλης πρώην γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών, παραπέμπεται για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση εις βάρος της περιουσίας του Δημοσίου.
Το Μάρτιο του 2004, ο τότε βουλευτής Πέτρος Τατούλης, είχε ζητήσει για τις υποθέσεις διαγραφής φόρων και προστίμων με ερώτησή του, πλήρη στοιχεία.
Αυτά δεν δόθηκαν ποτέ με την επίκληση του φορολογικού απορρήτου (άρθρο 85 Ν. 2238/94) από τον τότε υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Α. Μπέζα.
Φόροι, προσαυξήσεις και πρόστιμα εκατομμυρίων σβήνονταν ως διά μαγείας, όταν οι υποθέσεις έπεφταν στα κατάλληλα χέρια.
Ενα κύκλωμα καλοστημένο διέγραφε φόρους και πρόστιμα που είχαν καταλογισθεί σε μεγάλες επιχειρήσεις (ακόμα και εισηγμένες στο Χ.Α.) ακυρώνοντας τις αρχικές εκθέσεις ελέγχου με «σικέ πορίσματα επανελέγχων», τα οποία καθοδηγήθηκαν από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στην ιεραρχία της Γενικής Διεύθυνσης Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών και υλοποιήθηκαν από συγκεκριμένους οικονομικούς επιθεωρητές.
Εν ολίγοις, στο γραφείο του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, κατά τραγική συγκυρία, έφθασε μια λεπτομερής περιγραφή για το πώς το Δημόσιο έχασε φορολογικά έσοδα ύψους 10 δισ. ευρώ και πώς την έβγαλαν καθαρή VIP επιχειρηματίες, που προφανώς συναλλάχθηκαν με το κύκλωμα των επιθεωρητών, έχοντας και πολιτικές πλάτες.
Την ίδια περίοδο τα «απωλεσθέντα» ζητούνται από τους συνήθεις φορολογούμενους.
Το κόλπο είχε στηθεί επιστημονικά και φορολογούμενοι στους οποίους είχαν επιβληθεί, ύστερα από ελέγχους, φόροι και πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ, απηύθυναν αιτήματα για επανέλεγχο των υποθέσεών τους.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, επανέλεγχοι φορολογικών υποθέσεων διατάσσονται αν οι φορολογούμενοι προσκομίσουν νέα στοιχεία, αν υπάρχοντα στοιχεία δεν ελήφθησαν υπόψη ή αν εκτιμήθηκαν λανθασμένα από τον φορολογικό έλεγχο. Δεν επιτρέπονται επανέλεγχοι αν οι φορολογικές υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει και έχει επέλθει συμβιβασμός ή όταν οι φορολογούμενοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.
Σε άλλες ΔΟΥ
Οι υποθέσεις που καταγγέλλεται ότι υπέστησαν τελικά απόλυτο λίφτινγκ, ξεπέρασαν τα προαπαιτούμενα του νόμου για τους επανελέγχους.
Οι επανέλεγχοι ανατέθηκαν σε επιθεωρητές του «συστήματος», σε άλλες ΔΟΥ απ' αυτές που ανήκαν οι φορολογούμενοι που αιτούνταν επενεξέταση των προστίμων, προφανώς γιατί οι καθ' ύλην αρμόδιοι οικονομικοί επιθεωρητές αρνούνταν να συμπράξουν σε διαγραφή φόρων.
Ολα τα πορίσματα επανελέγχου που αναφέρονται στην αποκαλυπτική επιστολή προς τον πρωθυπουργό κατά σύμπτωση υπογράφονται από τους ίδιους επιθεωρητές και χαρακτηρίζονται «καινοφανή διαδικαστικά μορφώματα». Μάλιστα οι υπογράφοντες ανεβαίνουν γρήγορα στην ιεραρχία και τους ανατίθενται πόστα-φιλέτο, δηλαδή μεγάλες εφορίες αλλά και μεγάλου οικονομικού αντικειμένου υποθέσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη καταγγελία κοινοποιήθηκε ήδη στους αρμόδιους υπουργούς (Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδη), στον ειδικό γραμματέα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Γ. Καπελέρη, ενώ ειδικό χειρισμό και εποπτεία της υπόθεσης έχει αναλάβει και κυβερνητικό στέλεχος, εκτός του οικονομικού επιτελείου. Πηγές αναφέρουν ότι οι επανέλεγχοι της επίμαχης περιόδου θα επανελεγχούν, με ό,τι αυτό σημαίνει για το ενδεχόμενο κατά το οποίο προκύψουν ποινικές, πειθαρχικές ή και πολιτικές ευθύνες.
Πάντως, η υπόθεση του κυκλώματος των επανελέγχων μεγάλων φορολογικών υποθέσεων είχε σκάσει και στα χέρια του προηγούμενου «ενοίκου» του Μαξίμου, του Κων. Καραμανλή, ο οποίος είχε νίψει τας χείρας του.
Οι τέσσερις -ενδεικτικά- σκανδαλώδεις υποθέσεις στις οποίες αναφέρεται η καταγγελία προς τον σημερινό πρωθυπουργό που «λευκάνθηκαν», περιλαμβάνονται σε λίστα 20 ύποπτων επανελέγχων, για τους οποίους ο βουλευτής της Ν.Δ. Π. Τατούλης είχε ζητήσει με ερώτησή του, τον Μάρτιο του 2004, πλήρη στοιχεία. Αυτά δεν δόθηκαν ποτέ με την επίκληση του φορολογικού απορρήτου (άρθρο 85 Ν. 2238/94) από τον τότε υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Α. Μπέζα.
H ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΑΜΕΛΗ
«Στην "Κυρ. Ελευθεροτυπία" (7-3-2010) καταχωρίστηκε άρθρο σας με τίτλο "Σπείρα επιθεωρητών εξαφάνισε 10 δισ.". Λόγω του ότι την περίοδο 2006-2008 υπηρετούσα εγώ ως γενικός διευθυντής της Οικονομικής Επιθεώρησης, έχω να σας επισημάνω τα εξής:
1 Αρκεστήκατε σε μια ανώνυμη καταγγελία χωρίς να ερευνήσετε, έστω και στο ελάχιστο, τα καταγγελλόμενα μέσω των αρμοδίων επιτελικών διευθύνσεων.
2 Με σχεδόν πανομοιότυπο περιεχόμενο έχουν αποσταλεί κατά καιρούς ανώνυμες συκοφαντικές καταγγελίες προς όλους τους φορείς της πατρίδας μας και είναι σε εξέλιξη διενεργούμενες ΕΔΕ εναντίον των γνωστών-αγνώστων αποστολέων.
3 Εχει επίσης διενεργηθεί έρευνα για τα καταγγελλόμενα και το πόρισμα δικαιώνει τους ελεγκτές των επανέλεγχων, όπως το ίδιο πιστεύω να συμβεί και με τη νέα διαταχθείσα έρευνα, καθότι, στην Οικονομική Επιθεώρηση δεν υπάρχουν ούτε κυκλώματα ούτε σπείρες.
4 Η Οικονομική Επιθεώρηση, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, είναι κορυφαία ελεγκτική υπηρεσία, κυρίως δευτερογενών ελέγχων (επανελέγχων) και ορθά-νόμιμα η Οικονομική Επιθεώρηση επελήφθη επί των αιτημάτων των φορολογουμένων.
5 Επιφυλασσόμενος παντός περαιτέρω νομίμου δικαιώματός μου, παρακαλώ να καταχωρίσετε την επιστολή μου στην ίδια σελίδα της εφημερίδας μετά την ενημέρωσή σας από τις αρμόδιες διευθύνσεις και τον εν ενεργεία γενικό διευθυντή της Οικονομικής Επιθεώρησης.
Εγώ προσωπικά είμαι στη διάθεσή σας για πλήρη ενημέρωση με έγγραφα στοιχεία.
6 Πάντως, προκαλεί κατάπληξη, πώς μια έγκριτη δημοσιογράφος, όπως εσείς, αρκεστήκατε στην υιοθέτηση καταγγελιών ανωνύμων λιβελογράφων, χωρίς καν να διασταυρώσετε τα καταγγελλόμενα και να ζητήσετε την άποψη από τους καθ' ύλην αρμόδιους υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες.
ΥΓ. Ο καταγγέλλων ανωνυμογράφος είναι αμφίβολο αν γνωρίζει τον μαθηματικό αριθμό 10 δισ. ευρώ».
Απάντηση της Αριστέας Μπουγάτσου>
Ο κ. Βασίλειος Σαμέλης, συνταξιούχος πλέον, πρώην γενικός διευθυντής της Οικονομικής Επιθεώρησης, εμφανίζεται ως θιγόμενος από το δημοσίευμα της «Κ.Ε.», δίχως σ' αυτό να αναφέρεται το όνομά του. Ανέλαβε, έτσι, την υπεράσπιση σύμπασας της Οικονομικής Επιθεώρησης και προεξόφλησε δικαίωση των ελεγκτών από τους νέους επανελέγχους που έχουν διαταχθεί από τον υπουργό Οικονομικών.
Αποσιώπησε ο κ. Σαμέλης το ότι αναφερθήκαμε σε καταγγελία που έφτασε στο Μαξίμου και στον πρωθυπουργό και αξιολογήθηκε ως εξαιρετικά σοβαρή και για τον δημόσιο κορβανά και για τα αναφερόμενα περί διαφθοράς κρατικών λειτουργών.
Με απαράδεκτο τρόπο μάς αμφισβητεί το δικαίωμα της δημοσιοποίησης μιας τόσο σοβαρής καταγγελίας, την οποία αποδίδει σε εσωτερικές τριβές, εντός της υπηρεσίας που διηύθυνε. Να υποθέσουμε ότι θα «κατηγορήσει» και τον υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου, επειδή διέταξε επανελέγχους;
Α. ΜΠ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου