" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Διαδικασίες εξπρές για την εφεδρεία στο Δημόσιο

Με έναν συνδυασμό κοινωνικών και επαγγελματικών κριτηρίων θα αξιολογείται το πλεονάζον προσωπικό των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου και θα κατατάσσεται στους πίνακες "εργασιακής εφεδρείας" που θα συντάσσει το ΑΣΕΠ, σύμφωνα με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που απέστειλε χτες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς γνωμοδότηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η κυβέρνηση, υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας, προχωρά με διαδικασίες εξπρές στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την εργασιακή εφεδρεία, στην οποία θα ενταχθούν στις αρχές Οκτωβρίου περίπου 4.200 υπάλληλοι από 151 δημόσιους οργανισμούς. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία ακόμα 20.000 υπάλληλοι από το σύνολο των δημόσιων φορέων.
Ιδιαίτερη βαρύτητα στη μοριοδότηση δίνεται στις ειδικές γνώσεις, στην προϋπηρεσία καθώς και στην οικογενειακή κατάσταση των υπαλλήλων.
Προηγούνται όλων των κατηγοριών πλεονάζοντος προσωπικού και ανεξαρτήτως της βαθμολογίας που συγκεντρώνουν κατά σειρά προτεραιότητας, οι εξής κατηγορίες:
• τα άτομα με αναπηρία 50% και άνω
• όσοι υπάλληλοι έχουν σύζυγο ή την επιμέλεια τέκνων με αναπηρία τουλάχιστον 67%
• ένας από τους δύο συζύγους που έχουν χαρακτηριστεί πλεονάζον προσωπικό.
Ο φορέας που αποφασίζει το πλεονάζον προσωπικό θα αποστείλει πίνακα των «εφέδρων» υπαλλήλων στο ΑΣΕΠ. Η κατάρτιση του πίνακα κατάταξης του προσωπικού που έχει τεθεί σε εφεδρεία, θα γίνει από ειδική τριμελή Κεντρική Επιτροπή που θα συγκροτήσει το ΑΣΕΠ από μέλη του ή πρώην μέλη του.
Ο πίνακας θα συνοδεύεται με έντυπο που θα καταγράφει τις υπηρεσιακές μεταβολές των υπαλλήλων και θα κοινοποιηθεί και στους «έφεδρους» υπαλλήλους, οι οποίοι μέσα σε 20 ημέρες θα πρέπει να αποστείλουν στο ΑΣΕΠ τα απαραίτητα δικαιολογητικά (αντίγραφα πτυχίων, προϋπηρεσίας, οικογενειακής κατάστασης) από τη βαθμολόγηση των οποίων θα προκύψει η κατάταξή τους στους τελικούς πίνακες.
Σύμφωνα με τον Εφαρμοστικό Νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας και θα καταταγούν στους πίνακες του ΑΣΕΠ θα αμείβονται με το 60% του βασικού τους μισθού για έναν χρόνο.
Θα μπορούν να μεταταχτούν σε θέσεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο σε ποσοστό 10% επί του συνολικού αριθμού των προσλήψεων που προκύπτει από την αναλογία «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις», η οποία θα ισχύσει από το 2012. Εάν φέτος πραγματοποιηθούν 50.000 αποχωρήσεις, το 2012 θα μπορούν να γίνουν 10.000 προσλήψεις και μετατάξεις.
Την απροθυμία της πλειονότητας των 151 φορέων να καταγράψει το 10% του προσωπικού τους ως πλεονάζον το συντομότερο δυνατό, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών πιέζουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν από τις 26 Σεπτεμβρίου.
Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο και για «λευκή απεργία» διοικήσεων φορέων για την καταγραφή του πλεονάζοντος προσωπικού.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών, η πλειοψηφία των 40 διευθυνόντων συμβούλων και προέδρων συμβούλων φορέων, που καλείται να θέσει το 10% του προσωπικού τους σε εφεδρεία, ανέφερε σε κυβερνητικά στελέχη ότι οι οργανισμοί τους είναι κερδοφόροι, ενώ κάποιοι ζήτησαν και νέο προσωπικό για να φέρουν σε πέρας το έργο τους!
Τα περιθώρια έχουν στενέψει, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στους εκπροσώπους της τρόικας που καταφτάνουν στην Αθήνα τη Δευτέρα και να παρουσιάσει τα στοιχεία για τους πρώτους 4.200 υπαλλήλους που θα τεθούν σε εφεδρεία.
Η ένταξη των 151 ΔΕΚΟ στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας έχει προκαλέσει και την έντονη αντίδραση των εργαζομένων σε αρκετούς φορείς. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΓΟΣΕ και της «Εγνατίας Οδού ΑΕ» προχώρησαν χθες σε συμβολική κατάληψη γραφείων, διαμαρτυρόμενοι για την εργασιακή εφεδρεία.

http://www.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις